Pokrenuta peticija za hitnu sanaciju troske koja godinama truje stanovnike Dugog Rata

Foto: Televizija Dugi Rat / Youtube / Screenshot

DUGI RAT – Nema hrvatske institucije kojoj se mještani Dugog Rata nisu obraćali za pomoć u rješavanju otrovnog otpada, odnosno troske s područja bivše tvornice ferolegura Dalmacija, koju je investitor bio dužan ukloniti još prije 10 godina. No ona na velikom zemljištu uz samo more i dalje stoji, vjetar je i dalje raznosi, a stanovnici Dugog Rata i dalje obolijevaju od posljedica otrovne prašine koja im godinama zagorčava život.

Voda je Dugoraćanima odavno prelila čašu. Kažu da Republika Hrvatska skriva od europskih tužitelja još jedan slučaj višemilijunske prijevare pa su pokrenuli online peticiju SPASIMO DUGI RAT – RIJEŠIMO SE ŠLJAKE!, kojom traže da se hitno zaustavi zagađenje mora i trovanje ljudi. Zašto država zatvara oči pred ovim stravičnim problemom, i dalje je misterija.

Foto: Televizija Dugi Rat / Youtube / Screenshot

Stanovnici Dugog Rata svakodnevno su kroz zrak, zemlju i vodu izloženi kancerogenim tvarima. Kažu da općina ima mogućnost očistiti zemljište pomoću sredstava iz fondova Europske unije no država želi potvrđenom onečišćivaču po simboličnoj cijeni prodati ostatak zemljišta bivše tvornice Dalmacija kako bi spriječila da neovisne EU institucije provjere što su DORH, ministarstva i inspektorat radili ili zanemarili napraviti svih ovih godina.

Peticijom od Vlade RH traže da povuče Odluku koja daje suglasnost na nagodbu s tvrtkom “Projekt Uvala” iz 2017. koja, između ostalog, uključuje i mogućnost otkupa državnog zemljišta na prostoru bivše tvornice za sramotno niski iznos od 115 eura po četvornom metru.

Zahtijevaju da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izda suglasnost kako bi sanaciju tvorničkog prostora izvršila Općina Dugi Rat.

Očekuju i od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine da državno zemljište koje se nalazi u prostoru tvornice, daruje Općini Dugi Rat kako bi općina mogla povući novac iz EU fondova u svrhu sanacije.