2 min. čitanja

Korištenjem morske trave u ishrani krava i ovaca, smanjuju se emisije metana i do 80 posto!

Korištenjem morske trave u ishrani krava i ovaca, smanjuju se emisije metana i do 80 posto!
Foto: Unsplash

Goveda na irskim i britanskim farmama hranit će se morskim algama u sklopu projekta čiji je cilj smanjenje njihove emisije metana za gotovo trećinu. Ispitivanje, koje vode znanstvenici sa Sveučilišta Queen’s u Belfastu, uključivat će morske alge prikupljene iz Irskog i Sjevernog mora koje se dodaju stočnoj hrani na farmama koje sudjeluju u projektu.

Istraživanja u Australiji i SAD-u već su pokazala da hrana u obliku morskih algi može dovesti do dramatičnog smanjenja – do 80% – plinova koje krave i ovce ispuštaju podrigivanjem i nadimanjem. Međutim, u tim su eksperimentima korištene crvene morske alge koje rastu u toplijim klimama.

Znanstvenici s Instituta za globalnu sigurnost hrane (IGFS) u Queen’su rekli su da crvene morske alge također sadrže visoke razine bromoforma, za koje se zna da oštećuju ozonski omotač. Autohtone morske alge u morskom području oko Velike Britanije i Irske obično su smeđe ili zelene i ne sadrže bromoform, javlja RTE.

Foto: Pixabay

Dodatne zdravstvene prednosti za životinje

Znanstvenici IGFS-a ističu da je ta autohtona alga također bogata aktivnim spojevima zvanim florotanini, koji se nalaze u crnom vinu i bobicama, koji djeluju antibakterijski i poboljšavaju imunitet. Rekli su da bi stoga hrana mogla imati dodatne zdravstvene prednosti za životinje.

Institut je uključen u dva projekta za procjenu učinkovitosti dodatka hrani za goveda na bazi morskih algi. U jednom od njih, morske alge će od početka 2022. godine biti dodavane stočnoj hrani na bazi trave na farmama mliječnih krava u Sjevernoj Irskoj.

Uz procjenu emisija metana iz goveda i mliječnih goveda, oba projekta će procijeniti nutritivnu vrijednost raznih domaćih morskih algi, njihov učinak na produktivnost životinja i kvalitetu mesa.

Voditeljica IGFS-a Sharon Huws, profesorica znanosti o životinjama i mikrobiologije na Školi bioloških znanosti, rekla je kako očekuje da će kombinirano istraživanje pokazati smanjenje emisije stakleničkih plinova za najmanje 30%.

– Znanost je tu. Korištenje morskih algi prirodan je, održiv način smanjenja emisija i ima veliki potencijal za povećanje. Nema razloga zašto ne bismo mogli uzgajati morske alge, jer to bi također zaštitilo biološku raznolikost naše obale. Ako britanski farmeri žele ispuniti model s nultom emisijom ugljika, stvarno moramo početi provoditi ovakvu vrstu istraživanja u praksi. Nadam se da će istraživanja uskoro moći pružiti potrebne podatke i sigurnost za vlade da krenu naprijed – kazala je Huws.

Foto: Unsplash

Britanski lanac supermarketa Morrisons planira se do 2030. u potpunosti opskrbljivati ​​britanskim farmama bez ugljika.

– Kao najveći kupac britanske poljoprivrede, vrlo smo svjesni svoje uloge u podršci i inspiraciji poljoprivrednika s kojima radimo, kako bismo im pomogli u postizanju ciljeva u održivoj poljoprivredi. Podržavajući ovo istraživanje, isprobavamo ovaj prirodni pristup smanjenju emisija u okoliš i poboljšanju kvalitete proizvoda od govedine – kazala je voditeljica odjela za poljoprivredu u Morrisonsu, Sophie Throup.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.