Rusija testira najveći i najmoćniji nuklearni ledolomac koji bi do kraja godine trebao biti pušten u pogon

Foto: Baltic Shipyard

Rusija je žestoko krenula u razvoj Sjevernomorske rute, iste one na kojoj je prije tjedan dana u ledu zapelo 20-ak brodova. Unatoč tome, ova ruta sve je popularnija među prijevoznicima što je Rusija, koja želi prevlast nad ovim pomorskim putem, iskoristila za izgradnju najsuvremenijih ledolomaca.

Jedan takav uskoro bi trebao biti pušten u službu. Ledolomac Sibir, za koji kažu da je najmoćniji i najveći ledolomac koji je ikad izgrađen, zaplovio je prije nekoliko dana put Finskog zaljeva na trotjedno testiranje prije puštanja u pogon.

Brod dug 170 metara pokretat će nekoliko nuklearnih reaktora koji će proizvoditi 175 MW energije, putovat će brzinom od 22 čvora te će moći probiti led debljine nešto veće od 2,5 metra, piše Marine Insight.

Baltičko brodogradilište priopćilo je kako je kobilica za Sibir položena u svibnju 2015. te da je plovilo porinuto 2017. godine. Ako testiranje bude išlo po planu brod bi trebao biti u funkciji do kraja ove godine. Glavna uloga Sibira bit će da osigurava cjelogodišnju plovnost u zapadnoj regiji Arktika.

Rusija održava flotu ledolomaca na strateškim točkama duž Sjevernomorske rute kako bi osigurala komercijalnim plovilima slobodan prolaz kroz zaleđeno more. Ne čudi stoga što planiraju dodatni razvoj  vlastite flote ledolomaca.

J.K.