2 min. čitanja

Suradnja Jadrolinije i Lürssen Design Centra Kvarner na području zelenog i plavog rasta

Suradnja Jadrolinije i Lürssen Design Centra Kvarner na području zelenog i plavog rasta
Foto: Wikimedia

OPATIJA – U Opatiji je ovog tjedna potpisan sporazum o suradnji između Jadrolinije i Lürssen Design Centra Kvarner.

Neposredno prije potpisivanja sporazuma održan je sastanak na temu mogućnosti suradnje na području zelenih i hibridnih novogradnji te remonta postojeće flote Jadrolinije u smjeru korištenja čistih pogona i tehnologija.

Ova suradnja ima iznimnu važnost te je korak u pravcu zelene tranzicije u Jadroliniji. Lürssen Design Center Kvarner d.o.o. i Jadrolinija sporazumom su utvrdili suradnju na područjima zelenog i plavog rasta, s ciljem strateškog planiranja buduće suradnje, uspostave strateških partnerstva za inovacije i učinkovitog korištenja dostupnih sredstava iz fondova Europske unije i drugih dostupnih EU inicijativa u financijskoj perspektivi od 2021. do 2027. godine.

Sastanku su prisustvovali suvlasnik Lürssen grupe Peter Lürssen, izvršni direktor u Lürssen grupi Justus Reinke, predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i direktorica Lürssen Design Center Kvarner Teuta Duletić. Lürssen Design Center Kvarner d.o.o. i Jadrolinija sporazumom su utvrdili suradnju na područjima zelenog i plavog rasta, s ciljem strateškog planiranja buduće suradnje,  uspostave strateških partnerstva za inovacije i učinkovitog korištenja dostupnih sredstava iz fondova Europske unije i drugih dostupnih EU inicijativa u financijskoj perspektivi od 2021. do 2027. godine.

– Očuvanje okoliša i odgovorno ponašanje prema moru – koje jest izvor poslovanja pomorskog prijevoza, nije izbor, već nužnost i budućnost cjelokupne industrije. Ova suradnja ima iznimnu važnost te je korak u pravcu zelene tranzicije u Jadroliniji – rekao je uoči potpisivanja ugovora predsjednik Uprave Jadrolinije,David Sopta.

Suvlasnik Lürssen grupe Peter Lürssen izjavio je kako se Europa sve više okreće prema plavoj i zelenoj ekonomiji te novim tehnologija i stavlja sve veći naglasak na važnost očuvanja okoliša. U tom smjeru smatra da će ova suradnja doprinijeti pozicioniranju Hrvatske u segmentu plave i zelene brodogradnje.

Nakon sastanka održano je predstavljanje udruge Marinn – Maritimnog inovacijskog klastera na kojemu je kao strateški partner sudjelovala i Jadrolinija. Klaster je zamišljen je kao platforma za pripremu projekata istraživanja i razvoja, kao i razvoj istraživačke infrastrukture s ciljem jačanja konkurentnosti i inovativnosti pomorske industrije

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.