Za “nestalu” opremu iz Uljanikovog skladišta biti će isplaćeno milijun kuna

Photo: Uljanik

PULA – Na Trgovačkom sudu u Pazinu održan je stečajni postupak u slučaju Uljanik Strojogradnje, na kojem su vjerovnici jednoglasno odlučili da se tvrtkama Trgometal iz Žminja i Plazma tehnika iz Galižane vrati 551.981 kunu uvećan za PDV, za manjkavu opremu koju su kupili u sklopu stečajne mase. 

Ove dvije tvrtke ostale su, blago rečeno, nasamarene nakon što su kupile pokretnine Strojogradnje u stečaju, uplativši za to 12,8 milijuna kuna. Na popisu se nalazila i oprema u proizvodnim halama tog društva na području Arsenala, među kojima i čelični limovi procjenjenje mase nešto veće od 977 tona. Međutim na zalihama je pronađeno tek nešto više od 134 tone.

Dodatnom provjerom utvrđeno je da sporni limovi nisu netragom nestali iz skladišta, već se dogodio propust prilikom sastavljanja popisa imovine namijenjene prodaji, navodi Glas Istre.

Drugim riječima, dvije trvtke platile su fiktivnu imovinu stečajne mase koja je nastala kao posljedica neusklađenog materijalnog knjigovodstva.

Osim čeličnih limova, u halama u Arsenalu nedostajalo je još strojeva i pokretne imovine, pa su dvije trvtke i za to tražile povrat preplaćene vrijednosti za koju su procijenili da iznosi nešto manje od 300 tisuća kuna plus PDV.

Skupštine vjerovnika prihvatila je oba zahtjeva “nasamarenih” tvrtki te će im spomenuti iznosi biti isplaćeni natrag.