3 min. čitanja

Gulaš od hobotnice

Gulaš od hobotnice
Foto: Franko Alujević

Hobotnica (Octopus) je mekušac iz reda glavonožaca. Ima 8 krakova i živi na morskom dnu gdje se hrani uglavnom, ribama, rakovima i školjkašima.

Osim kao organizam sa zanimljivim načinom života, popularna je u gastronomiji. Priličan je broj recepata na koji se može spremiti, ali mi ćemo se ovdje baviti jednim, a to je gulaš od hobotnice.

To jelo je jednostavno za pripremu, ali (uz odgovarajuću pripremu) i vrlo izdašno i ukusno. Gulaš od hobotnice je jedno od onih jela koje je i vrlo lako i zeznuti (potvrđujem iz iskustva).

Sama priprema hobinog gulaša teče ovako:

U lonac se ubaci hobotnica (najbolje oko 1,5 kg). Kuha se bez začina 20-ak min i nakon toga se proba ubosti vilicom, ne smije biti premekana, ali ne pretvrda. Moramo imati na umu da će se kuhati sa začinima u drugoj posudi još pola sata do 45 min.

Ako želimo skratiti vrijeme kuhanja, onda hobotnicu možemo kuhati u ekspress loncu, ali onda moramo paziti da je ne prekuhamo. Prekuhana hobotnica je dobar način za zeznuti gulaš.

Nakon što smo je napola skuhali, hobotnicu izvadimo i ocijedimo. Vodu ne bacamo nego je ostavimo sastrane, njome ćemo podlijevati gulaš.

Kad se malo ohladi, hobotnicu nasjeckamo na komadiće.

Foto: Franko Alujević

Sad na sitno nasjeckamo 2 glavice kapule  (crvenog luka), u drugi lonac ulijemo malo maslinovog ulja, zagrijemo ga, na njega dodamo luk (češnjak), posolimo ga malo i pirjamo na laganoj vatri.

Dok se luk pirja nasjeckamo još i par češnjeva češnjaka i svježi peršin. Kad kapula dobije zlatnu boju, dodamo jos pola decilitra vide i pustimo je da ispari. Na taj način kapula bude mekša.

Kad je kapula omekšala dodamo hobotnicu, peršin i luk i lagano propirjamo 10-ak min.

Foto: Franko Alujević

Nakon toga ulijemo 2 dcl bijelog vina (može i crno, ovisi o afinitetima), malo soli, papra, te 200 grama pelata od rajčice (može sjeckana, ali ja osobno više volim cijelu pa je sam nasjeckam). Umjesto pelata, naravno, mogu i svježe rajčice.

To pustimo da prokuha 10-ak min te dodajemo krumpir isjeckan na komadiće, približne veličine kao i hobotnica. Važno je napomenuti da se ne pretjera s krumpirom, da ne zasjeni glavnu zvijezdu ovog jela.

Faza nakon dodavanja krumpira je čisto individualna, jer se sad možemo igrati sa začinima kako nam padne napamet. Osobno volim dodati pola feferona (može i cijeli ako volimo žešće), može se dodati i čili, motar, lovor, ružmarin itd.

Foto: Franko Alujević

Ne dodajem ništa osim pola feferona i pola decilitra domaćeg prošeka, jer volim da ovo jelo ostane prirodno koliko god može.

Gulaš se kuha dok hobotnica ne omekša i dok se krumpir ne skuha. Cijelo vrijeme se mora paziti da ne ostane na suho, podlijevati vodom u kojoj se kuhala hobotnica i, normalno, stalno kušati, kako bi bili sigurni da su svi začini na svom mjestu.

Da bi nam hobotnica bila mekša i manje žilava, dobro je staviti u zamrzivač par dana.

U vrijeme kad frižidera nije bilo, ljudi su koristili druge načine za omekšati hobotnicu, npr. udaranjem njome u tlo.  Pa tko voli, nek izvoli.

Dobar tek!

Foto: Franko Alujević

Franko Alujević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.