2 min. čitanja

ŽELINA KUŽINA Gratinirane jakobove kapice (St. Jacques)

ŽELINA KUŽINA Gratinirane jakobove kapice (St. Jacques)
Foto: Željko Višić

Jakobova kapica (lat. Pecten jacobaeus) je vrsta jestivog morskog školjkaša iz reda bezupki, porodice češljača (Pectinidae). Ova školjka se tradicionalno povezuje sa svetim Jakovom, jednom od zaštitnika pomoraca, te je prema njemu i dobila svoje latinsko ime. Kod nas se još koristi i francuski naziv San Žak (St. Jacques).

Živi na muljevitom dnu Sredozemnog mora gdje se smatra endemskom vrstom. Školjka je također prilično česta i u Jadranu. Hrani se plutajućom hranom, najčešće planktonom, pomoću filtriranja morske vode

Jakobova kapica je jestiva, vrlo ukusna školjka i zbog toga se komercijalno izlovljava te je dostupna u trgovinama i na peškarijama.

Poznata je i po tome što je njen oblik iskorišten kao motiv logotipa jedne od najvećih multinacionalnih naftnih kompanija – Shell.

Sastojci:

– 8–12 kom Jakobovih kapica (većih),

– sir mozzarela; oko 25 dkg ,

– sir ribanac (parmezan); oko 10 dkg

– bosiljak svježi (ili sušeni); nekoliko grančica ili prstohvata

– maslinovo ulje; 1/2 dcl,

– rajčice svježe; 3-4 komada srednje veličine

– sol i papar

Foto: Željko Višić

Priprema školjki:

Jakobove kapice je najjednostavnije nabaviti već otvorene i očišćene pa je put do krajnje pripreme vrlo jednostavan. Potrebno je odvojiti meso od ljušture, oprati ga pod vodom od preostalog pijeska, odstraniti preostale moguće dijelove opni i iznutrica, te ga narezati na kockice veličine 1 cm. Same ljušture prokuhajte nekoliko minuta u čistoj vodi.

Samo meso Jakobovih kapica možete kupiti već očišćeno i smrznuto u većim trgovinama tako da, ukoliko sačuvate ljušture školjki, možete ih koristiti višekratno.

Foto: Željko Višić

Priprema i gratiniranje jela:

Rajčicama ogulite kožu, odvojite sjemenke i što više ocijedite njihova soka, narežite na kockice veličine 1 cm. Dodajte natrgani bosiljak (ili prstohvat, dva nasjeckanog, osušenog), pouljite, posolite, popaprite i promiješajte. Umjesto svježih rajčica možete koristiti pelate, ali ih trebate dobro, baš dobro ocijediti od tekućine.

Narežite mozzarelu na kockice iste veličine kao preostale sastojke i u njih umiješajte meso školjki.

U škrovadu (lim za pečenje) prospite krupnu sol kako se školjke za vrijeme pečenja ne bi nepotrebno naginjale, te iz njih curilo punjenje.

Na dno ljuštura najprije postavite začinjene rajčice s bosiljkom, zatim meso školjki s mozzarelom, te po dobar prstohvat naribanog sira. Napominjem da treba voditi računa da se školjke ne prepune.

Pećnicu zagrijte na 200⁰C, škrovadu postavite pod grill i pecite 10-ak minuta ili sve dok sir ne pokaže rumenu zapečenu boju.

Foto: Željko Višić

Serviranje:

Gratinirane Jakobove kapice servirajte na tanjure s već postavljenom zelenom salatom ukrašenom narezanim limunom i rajčicama ili rotkvicama (ravanelama).

Napomena: ne zaboravite upotrijebiti čaše za vino!

Da mene pitate, rekao bih, za bijelo!

Dobar tek Vam želi Žele!

PROČITAJTE JOŠ:

Gratinirane dagnje
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.