3 min. čitanja

Bjeloglavi supovi se jedino na Kvarneru gnijezde i žive iznad mora

Bjeloglavi supovi se jedino na Kvarneru gnijezde i žive iznad mora
Foto: PGŽ

Kvarnerska populacija zaštićenih bjeloglavih supova jedinstvena je u svijetu, jer se gnijezde na liticama odmah iznad mora, dok se u drugim zemljama gnijezde pretežno u planinskim područjima. Riječ je o jednoj od najvećih ptičjih vrsta na svijetu, a ujedno najvećoj u Hrvatskoj s impozantnim rasponom krila od 2 i pol do gotovo 3 metra. Pravi bjeloglavi vladari neba.

Novu priliku za nebeski let raširenih su krila prigrlili Tarej, Ledenko, Špilja, Poskok, Alpioniscus, Harpactia, Kristal, Duga, Zlatan i Stalaktit, bjeloglavi supovi koje su u život vratili njihovi zaštitnici u oporavilištu u Belom na otoku Cresu, javlja HRT.

Još šezdesetih godina prošlog stoljeća bjeloglavi supovi gnijezdili su se diljem hrvatske obale Jadrana, a danas samo na nekim kvarnerskim otocima: Cresu, Krku, Plavniku i Prviću.

– Mi imamo redovni zimski monitoring gnijezdećih parova. Redovan ljetni monitoring koji će nam na kraju dati uspješnost gniježđenja i konačni broj mladih ptica za koje možemo reći da su uspjele doći do dobi kada će moći poletjeti i krenuti slobodno u prirodu. Zimski monitoring – 2-3 dana obilazimo sva gnijezda tj. sve lokacije na kojima znamo da se gnijezde bjeloglavi supovi. Naravno, ukoliko ima vremena i prilike obiđemo i šire područje u nadi da ćemo naći neko novo gnijezdo ili novu lokaciju, rekao je Emil Vuleta, čuvar prirode u JU Priroda PGŽ.

Foto: Wikimedia

A promatra ih se, dakako s mora. Jer, jedino na Kvarneru supovi se gnijezde i žive iznad mora što je svjetski raritet.

– Gnijezda mogu biti recimo na otoku Prviću i po 150 metara visine. A na otoku Plavniku imamo jedno gnijezdo koje je igrom slučaja svake godine aktivno na 8 metara nadmorske visine. Tako da ih ima dosta i blizu mora, a ima ih i na 100-tinjak metara nadmorske visine, ističe Vuleta.

Mladi i neiskusni supovi prilikom svojih prvih letova nerijetko završe u moru. A kad nauče letjeti i osamostale se, već u prvoj godini života tijekom kolovoza i rujna, kreću na petogodišnje lutanje: na sjever preko Slovenije i Italije do Austrije i Njemačke, na jug do Bugarske, Grče, Turske, Izraela i Afrike, na zapad do Francuske i Španjolske, pa do Sjevernog mora. A potom opet na Kvarner gdje ove godine obitava oko 120 gnijezdećih parova.

– Kroz godine brojka se poboljšala, otkada vodi Javna Ustanova Priroda. Međutim, oni imaju također svojih trendova, imaju svojih prijetnji i opasnosti koje definitivno utječu na njih, i na uspješnost gniježđenja. Naravno čovjek je tu jedan od faktora, kaže Tomislav Anić, voditelj Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli.

Supovi se razlikuju od ostalih grabežljivaca, jer ne love i ne ubijaju, već se se hrane isključivo mrtvim plijenom. Glavni izvor hrane su im strvine ovaca, no kako ih je sve manje, tu su i tzv. “restorani za supove” koje opskrbljuju njihovi zaštitnici. Mogu probaviti bakterije, i pritom se ne zaraziti pa sprječavaju i širenje bolesti. Pravi prirodni higijeničari. I još k tome iskonski vjerni. Kad im dosadi lutanje vraćaju se na Cres, najčešće na istu liticu gdje su i sami došli na svijet. Njihovi svadbeni letovi, na Cresu počinju upravo u listopadu. A kad jednom pronađu bračnog partnera, ostaju s njim čitav život.

Odri Ribarović/M.M./More/HRT

PROČITAJTE JOŠ:

Spašen bjeloglavi sup kod lukobrana u luci Krk
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.