2 min. čitanja

VIDEO Pogledajte prvi industrijski plutajući kompleks na svijetu

VIDEO Pogledajte prvi industrijski plutajući kompleks na svijetu
Foto: Screenshot/Youtube

Saudijska Arabija predstavila je javnosti projekt OXAGON – najveći plutajući industrijski kompleks na svijetu koji će imati prvi potpuno integrirani ekosustav luka i lanca opskrbe hranom.

OXAGON se nalazi unutar NEOM-a, planiranog futurističkog megagrada vrijednog 500 milijardi dolara u sjeverozapadnom dijelu Saudijske Arabije. S obzirom da 13% svjetske trgovine prolazi kroz obližnji Sueski kanal, novi kompleks imat će svoju svrhu pa su velika sredstva uložena u razvoj pomorskog, cestovnog i željezničkog prometa sa Sueskim kanalom. Predviđena luka imat će kapacitet od 3,5 milijuna TEU.

Foto: Screenshot/Youtube

Većina stanovnika biti će smještena u okolici luke i logističkog središta, a zahvaljujući osmerokutnom dizajnu futurističkog kompleksa, utjecaj na okoliš će biti minimalan, dok će iskoristivost zemljišta biti maksimalna kako bi se zadržalo 95% prirodnog okoliša.

Središte NEOM-ove tzv. plave ekonomije bit će upravo OXAGON kao najveća plutajuća građevina na svijetu zahvaljujući kojoj će cijeli kompleks biti samoodrživ i automatiziran. Luka, logistika i željeznička isporuka biti će objedinjeni što će pružiti visoku razinu produktivnosti uz 0% emisije ugljičnog dioksida.

Foto: Screenshot/Youtube

Grad će se napajati sa 100% čistom odnosno obnovljivom energijom, a ono što se ne bude moglo prijeći pješice, moći će se obići vozilima pogonjenim na vodik. Drugim riječima, sve one tehnološke ludorije koje smo gledali u SF filmovima u NEOM-u će biti realizirane.

OXAGON bi trebao dočekati prve poslovne partnere početkom iduće godine.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.