ANALIZA POKAZALA Hobotnice, rakovi i jastozi osjećaju bol i ne smije ih se kuhati žive!

Foto: Pixabay

Britanska vlada naručila je znanstvenu analizu koja je dokazala da su hobotnice, jastozi i rakovi osjetilna bića, koja mogu iskusiti patnju i bol te ih kao takve ne bi više trebali kuhati žive. 

Spomenute životinje zbog toga su stavljene na popis osjećajnih bića koja uživaju zaštitu prema novim zakonima o dobrobiti životinja. Britanska vlada usvojila je amandman na Zakon o dobrobiti (i svijesti) životinja, nakon što je organizacija Viva! zatražila da se definicija “životinje” u njihovom Zakonu ne odnosi više samo na kralježnjake, već da se na popis uvrste i glavonošci te rakove deseteronošci, piše CNN.

Foto: Pixabay

U izvješću stručnjaka London School of Economics analizirano je 300 znanstvenih studija na temelju kojih se radila procjena dokaza o osjetilima. Korišteno je osam različitih načina mjerenja osjećaja, uključujući sposobnost učenja, postojanje receptora boli, veze između receptora boli i određenih regija mozga, odgovor na anestetike ili analgetike i ponašanja kao što su reakcija na prijetnju, priliku za nagradu i zaštitu od ozljeda.

Utvrđeno je kako postoji snažan dokaz osjećaja kod hobotnica i snažan dokaz kod većine rakova. Za druge životinje u ove dvije skupine, kao što su lignje, sipe i jastozi, dokazi su značajni, ali ne i snažni. No u izvješću se i naglašava da ti različiti stupnjevi dokaza odražavaju razlike u količini pažnje koju su različite životinje dobile od znanstvenika.

U Velikoj Britaniji trenutačno se raspravlja o novom zakonu o dobrobiti životinja, a tamošnji resorni ministar Zac Goldsmith naglasio je kako je znanost jasno dokazala da desetonošci i glavonošci mogu osjećati bol zbog čega je logično da budu obuhvaćeni “ovim vitalnim dijelom zakona”.

Da su hobotnice inteligentnije nego što ljudi misle dokazano je nebrojeno puta, a da se u nepoznatim situacijama snalaze bez problema pokazuje i video u nastavku.