2 min. čitanja

ANALIZA POKAZALA Hobotnice, rakovi i jastozi osjećaju bol i ne smije ih se kuhati žive!

ANALIZA POKAZALA Hobotnice, rakovi i jastozi osjećaju bol i ne smije ih se kuhati žive!
Foto: Pixabay

Britanska vlada naručila je znanstvenu analizu koja je dokazala da su hobotnice, jastozi i rakovi osjetilna bića, koja mogu iskusiti patnju i bol te ih kao takve ne bi više trebali kuhati žive.

Spomenute životinje zbog toga su stavljene na popis osjećajnih bića koja uživaju zaštitu prema novim zakonima o dobrobiti životinja. Britanska vlada usvojila je amandman na Zakon o dobrobiti (i svijesti) životinja, nakon što je organizacija Viva! zatražila da se definicija “životinje” u njihovom Zakonu ne odnosi više samo na kralježnjake, već da se na popis uvrste i glavonošci te rakove deseteronošci, piše CNN.

Foto: Pixabay

U izvješću stručnjaka London School of Economics analizirano je 300 znanstvenih studija na temelju kojih se radila procjena dokaza o osjetilima. Korišteno je osam različitih načina mjerenja osjećaja, uključujući sposobnost učenja, postojanje receptora boli, veze između receptora boli i određenih regija mozga, odgovor na anestetike ili analgetike i ponašanja kao što su reakcija na prijetnju, priliku za nagradu i zaštitu od ozljeda.

Utvrđeno je kako postoji snažan dokaz osjećaja kod hobotnica i snažan dokaz kod većine rakova. Za druge životinje u ove dvije skupine, kao što su lignje, sipe i jastozi, dokazi su značajni, ali ne i snažni. No u izvješću se i naglašava da ti različiti stupnjevi dokaza odražavaju razlike u količini pažnje koju su različite životinje dobile od znanstvenika.

U Velikoj Britaniji trenutačno se raspravlja o novom zakonu o dobrobiti životinja, a tamošnji resorni ministar Zac Goldsmith naglasio je kako je znanost jasno dokazala da desetonošci i glavonošci mogu osjećati bol zbog čega je logično da budu obuhvaćeni “ovim vitalnim dijelom zakona”.

Da su hobotnice inteligentnije nego što ljudi misle dokazano je nebrojeno puta, a da se u nepoznatim situacijama snalaze bez problema pokazuje i video u nastavku.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.