1 min. čitanja

Nakon 7 mjeseci oporavka u more vraćena kornjača Calimero

Nakon 7 mjeseci oporavka u more vraćena kornjača Calimero
Foto: Plavi svijet

Iz Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju u more je vraćen mužjak  Calimero, koji je prije 7 mjeseci pronađen ozlijeđen u blizini otoka Suska.

Calimero je subadultna jedinka glavate želve (Caretta caretta) duljine oklopa od 52 cm. Pronađen je s dubokom ozljedom stražnjeg dijela oklopa koja je najvjerojatnije uzrokovana udarcem trupa plovila. U vrijeme pronalaska, njegovo zdravstveno stanje bilo je dodatno oslabljeno parazitskom invazijom.

Foto: Plavi svijet

Nakon što je prošao ciljanu terapiju, stručnjaci iz oporavilišta dodatno su učvrstili i zaštitili smolom frakture stražnjeg dijela kornjačinog oklopa.

Calimero se u more otisnuo opremljen GPS-GSM odašiljačem koji omogućava znanstvenicima praćenje njegovog daljnjeg kretanja u svrhu istraživanja. Ovi uređaji razvijeni su u sklopu projekta „Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske unije“ (LIFE EUROTURTLES) uz podršku LIFE financijskog instrumenta Europske unije.

Foto: Plavi svijet

Kornjače najčešće stradaju pri sudaru s brodovima prilikom sunčanja na površini mora. Brodovi koji se kreću velikim brzinama pri sudaru ili brodskim propelerom mogu životinji nanijeti teške i ozbiljne ozljede te uzrokovati smrt. Stoga su pravovremene dojave o ozlijeđenim životinjama izrazito bitne kako bi im se pružila nužna pomoć kada je to još uvijek moguće.

Calimeru od srca želimo mirno more i sretan život u dubokom modrom plavetnilu.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.