Nekad najveće brodogradilište na južnom Jadranu dobiva suvremeni pogon za remont superjahti

Foto: Jadransko brodogradilište Bijela

HERCEG NOVI – Nekad najveće brodogradilište na južnom Jadranu – Bijela, kreće u potpunu obnovu. S novim ruhom stiglo je i novo ime Adriatic 42, no čini se da će se s obnovom još malo pričekati jer država Crna Gora još uvijek nije sanirala tlo starog brodogradilišta.

Novo suvremeno remontno brodogradilište nalazit će se na lokaciji Bijele, u Boki Kotorskoj, što ga čini jednim od najsigurnijih prirodnih luka na svijetu, piše agencija Mina.

Adriatic 42 (broj predstavlja geografsku širinu na kojoj se nalazi brodogradilište) imat će suvremeni pogon za remont i održavanje superjahti, a cilj je da postane lokacija koja će biti prepoznata po najvišim standardima kvalitete i usluga, najavljeno je iz menadžmenta kompanije.

– Projekt je u fazi planiranja tijekom koje završavamo sve istražne analize i procjene. Budući da projekt obuhvaća kombinaciju izgradnje i projektiranja nove infrastrukture, kao i sanaciju i nadogradnju postojeće, završavamo studije kako bi osigurali da je naš razvoj održiv i ekološki – poručio je predsjednik Upravnog odbora Adriatica 42, koju čini konzorcij kompanija Adriatic Marinas, Porto Montenegro i DryDocks World Dubai, Rado Antolović.

Brodogradilište je dano u koncesiju na 30 godina, no cijela faza obnove zapela je u startu jer crnogorska vlada, koja se na to obvezala još 2018. godine, još nije dovršila nužnu sanaciju tla bivšeg brodogradilišta. No koncesionar je uvjeren da će uspjeti nadoknaditi “izgubljeno” vrijeme kada počne izgradnja prve faze projekta.

Koncesionari su se prema ugovoru obvezali u prve tri godine uložiti oko 20 milijuna eura u obnovu nekad najvećeg remontnog brodogradilišta na južnom Jadranu.