2 min. čitanja

POKREĆE SE POSTUPAK ZAŠTITE Rogozničko jezero bit će proglašeno spomenikom prirode

POKREĆE SE POSTUPAK ZAŠTITE Rogozničko jezero bit će proglašeno spomenikom prirode
Foto: Boris Kačan

ROGOZNICA – Na sjednici Skupštine Šibensko-kninske županije koja se danas održava u Drnišu, bit će pokrenut postupak proglašenja Spomenika prirode Zmajevo oko i Zmajevo uho.

Rogozničko jezero Zmajevo oko te Zmajevo uho, kako je navedeno u radnim materijalnima za vijećnike Županijske skupštine, predstavljaju ‘pojedinačni neizmijenjeni dio prirode koji ima ekološku, znanstvenu, estetsku i odgojno-obrazovnu vrijednost’, piše ŠibenikIN.

Stoga će županijski Upravni odjel za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove, kao i Javna ustanova Priroda, biti zaduženi da poduzmu sve potrebne radnje za izvršenje te odluke, a potrebna sredstva bit će osigurana u županijskom proračunu za narednu godinu.

Spomenimo, prijedlog da se zaštiti rogozničko jezero Zmajevo oko došao je od Kluba vijećnika SDP-a. Oni su županu Marku Jeliću i predsjedniku Županijske skupštine Stipi Petrini 15. listopada poslali zahtjev da se prvi koraci po tom pitanju učine na sljedećoj sjednici ŽS.

– Nadamo se da nećemo dopustiti da ovakav prirodni fenomen izumre nama pred očima, jer bi to bila kako ekološka tako i ljudska i moralna katastrofa –naveli su SPD-ovci, ponukani na taj prijedlog sve češćim zamućenjima jezera Zmajevo oko.

Foto: Boris Kačan

Riječ je o anoksiji i miješanju slojeva vode u jezeru pri čemu u njemu umire sav živi svijet. Zadnji put to se dogodilo ove jeseni, a kako je tada za ŠibenikIN pojasnila znanstvenica Irena Ciglenečki-Jušić, događaj je bio vezan uz dugo i toplo ljeto, relativno visoki salinitet u vodenom stupcu i naglo hlađenje burom.

Prema podacima Laboratorija za fiziku mora i kemiju vodenih sustava Instituta Ruđer Bošković, u zadnjih sto godina, jezero se zamutilo osam puta, od čega čak pet u zadnjih 30 godina.

– Znači, sve učestalije, a jezero se još nije oporavilo od prošlogodišnjeg miješanja u listopadu i pojave anoksije u cijelom vodenom stupcu koja je potrajala gotovo tri tjedna prošle jeseni, a sada je doživjelo novi šok. Sa svakim ovakvim miješanjem gasi se život u jezeru – upozorila je prošlog mjeseca Ciglenečki-Jušić.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Anoksija u Rogozničkom jezeru – Sve smrdi na pokvarena jaja, oporavak života će trajati dugo
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.