2 min. čitanja

Treći dan prosvjeda Ilovičana u Mrtvaškoj – Netko ukrao ogradu oko gradilišta, kamere uhvatile počinitelja

Treći dan prosvjeda Ilovičana u Mrtvaškoj – Netko ukrao ogradu oko gradilišta, kamere uhvatile počinitelja
Foto: Facebook / Spasimo Otok Ilovik

Mještani Ilovika treći dan zaredom na prosvjeduju na gradilištu luke Mrtvaška na otoku Lošinju, pa radovi na dogradnji te luke još uvijek nisu počeli. Mještani traže korištenje gata u toj uvali tijekom radova koji će trajati godinu i 10 mjeseci. Iako je gradilište zatvoreno i propisno ograđeno, prosvjednici su rano jutros tvrdili da ih je “dočekao mul bez ograde”, no ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filip Balija kaže da je ograda ukradena i da snimke pokazuju i tko je to učinio.

Cirkus u Mrtvaškoj se nastavlja, a rješenja nema. Predsjednica Mjesnog odbora Ilovika Jadranka Capan Matas izjavila je danas da će mještani čuvati postojeći gat sve dok im se svakodnevno ne omogući putovati u Lošinj preko ove lučice.

Otočani s Ilovika od ponedjeljka prosvjeduju i blokiraju izvođače da počnu s radovima, pošto smatraju da je projekt za tu luku prevelik, a i ne da im se gotovo dvije godine ploviti umjesto u obližnju Mrtvašku višestruko dulje oko otoka Lošinja u mjesta Veli ili Mali Lošinj.

Ilovičani su jutros iskrcali djecu preko mulića u Mrtvaškoj i odveli ih u školu, a kako kažu, zaštitari su ih pokušali u tome spriječiti, ali su se povukli.

– Metalni kavez je sa mulića izgledala otpuhala bura ili su ga vrijedni radnici Županijske lučke uprave cijelu noć uklanjali, na opće čuđenje sviju nas. Nema ga. Vijori se hrvatska zastava – pišu Ilovičani na Facebook grupi Spasimo otok Ilovik o zaštitnoj ogradi koja je nestala s gradilišta.

Foto: Facebook / Spasimo Otok Ilovik

Iz Županijske lučke uprave Mali Lošinj kazali su da se na gradilištu luke Mrtvaška u noći s utorka na srijedu dogodila krađa – za sad nepoznati vandali razmontirali su postavljenu sigurnosnu željeznu ogradu i otuđili je, čime je počinjena materijalna šteta veća od 50 tisuća kuna, te je narušena sigurnost gradilišta dogradnje luke vrijedne 81 milijun kuna.

– O svemu je obaviještena policija, a snimke koje posjedujemo jasno pokazuju koje su to osobe – kazao je Filip Balija, ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj te dodao kako se unatoč nemilom događaju radovi nastavljaju i organizacija gradilišta ide svojim tijekom.

– Žalosti da pojedinci nasiljem iskazuju svoje nezadovoljstvo. Mogu razumjeti kako nisu svi zadovoljni projektom, ali naglašavam kako su u dogovoru svih dionika projekta pronađena adekvatna rješenja u okviru zakona. Neki dan smo svjedočili nezadovoljstvu dijela Ilovčana oko prijevoza, ali ponavljam – za razdoblje odvijanja radova Ilovik je redovnom linijom povezan s Lošinjem, u ovisnosti o vremenu s Malim ili Velim Lošinjem. U pitanju su tri linije, umjesto dosadašnje jedne – zaključuje Balija.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

SLUČAJ ILOVIK Cirkus oko Mrtvaške: Gradi se nova luka, a otočani blokiraju radove – Zašto?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.