1 min. čitanja

VIDEO Futuristički rotirajući hotel na površini mora koji će biti potpuno samoodrživ

VIDEO Futuristički rotirajući hotel na površini mora koji će biti potpuno samoodrživ
Foto: Screenshot/Youtube

U jednoj od najbogatijih svjetskih zemalja – Kataru, modernih ideja nikad ne nedostaje. Zemlja je to u kojoj će se iduće godine održati Svjetsko nogometno prvenstvo, a oni sretnici koji se u tom periodu nađu u Kataru, imat će prilike iz prve ruke vidjeti mnoga moderna, futuristička arhitektonska rješenja kojih u ovoj superbogatoj zemlji ne nedostaje. Jedno od njih je i plutajući rotirajući hotel koji bi svoja vrata gostima trebao otvoriti 2025. godine.

Nije ovo ni prva ni revolucionarna ideja, no svakako je vrijedna spomena jer će cjelokupno luksuzno plutajuće zdanje biti potpuno samoodrživo. Koncept plutajućeg hotela koji će imati 152 sobe na površini od oko 35.000 četvornih metara Perzijskog zaljeva izradio je turski arhitektonski studio Hayri Atak.

Foto: Hayri Atak

Hotel je specifičan zbog nekoliko karakteristika – počivat će na modelu „zero waste“ što znači da će  reciklirati postojeće resurse, a struju će dobivati iz prirodnih izvora, odnosno uz pomoć morskih struja. Hotel je kružnog oblika, okretat će se oko svoje osi pa će gosti u svakom trenutku imati drugačiji pogled iz svojih soba. Građevini će trebati 24 sata da napravi punu rotaciju.

Uz sve klasične sadržaje koji prate ovakve luksuzne objekte, do hotela će se moći doći preko plutajućeg pristaništa, brodom ili helikopterom.

Ono po čemu je još specifičan jest to da će se hotel moći seliti od obale do obale, odnosno do lokacija s jakim morskim strujama.

Kolika je cijena ovog arhitektonskog čuda zasad se ne zna, no Arapi su već nebrojeno puta pokazali da im skupe investicije ionako ne predstavljaju probleme.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.