2 min. čitanja

Grade poreznu oazu usred Kariba koju će štititi zid visok 50 metara

Grade poreznu oazu usred Kariba koju će štititi zid visok 50 metara
Foto: Blue Estate Island

U moru najavljenih i planiranih gradova budućnosti koji će biti prilagođeni klimatskim promjenama, donosimo priču o još jednom plutajućem gradu koji bi se trebao graditi usred Karipskog mora, na pola puta od Miamija do Bahama. Poseban je po tome što će biti opasan zidom visokim 50 metara i što neće imati poreze.

Porezna oaza usred tirkiznog mora gdje sunce grije 340 dana u godini – nije ništa novo, no kad smo saznali da je riječ o umjetnom gradu/otoku gdje će najjeftiniji stan stajati 20 tisuća dolara (oko 135 tisuća kuna), istražili smo o čemu je riječ.

Foto: Blue Estate Island

Projekt je početkom godine predstavila kompanija The Blue Estate Island koja je već otvorila rezervacije za kupnju nekretnina na platformi veličine jednog četvornog kilometra koja će se se nalaziti u Karipskom moru, između Miamija i Bahama. Nekretnine će biti dostupne svima – od već spomenutih stanova za 20 tisuća dolara do luksuznih vila sa zelenom okućnicom za 1,5 milijardi dolara.

Umjetni otok bit će izgrađen od posebnih betonskih modula, a kako je riječ o području koje je na udaru razornih uragana, cijeli otok bit će okružen betonskim zidom visokim 50 metara koji bi stanovnike trebao štititi od visokih valova, ali i kradljivaca.

Uz to, plutajuća platforma će u u slučaju opasnih vremenskih uvjeta moći “otploviti” i usidriti se na sigurnu poziciju.

Foto: Blue Estate Island

I ovaj umjetni otok biti će samoodrživ jer će energiju dobivati iz obnovljivih izvora. Iako zasad nema novih informacija o tome je li projekt uopće krenuo s realizacijom, plan je da plutajući grad bude izgrađen do 2023. godine te da u njemu živi oko 15 tisuća stanovnika. Osim klasičnih sadržaja poput škola, vrtića, društvenih centara i trgovina, plutajući grad Blue Estate Island imat će umjetne lagune i veliki javni park.

A sad dolazimo i do, za mnoge, najboljeg dijela cijele priče, a to je da plutajući grad usred Kariba neće naplaćivati nikakve poreze pa je investitor pozvao poduzetnike da u ovoj budućoj poreznoj oazi otvore svoje firme.

Kako bi grad trebao izgledati jednom kada bude izgrađen pogledajte u videu.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Futuristički rotirajući hotel na površini mora koji će biti potpuno samoodrživ
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.