Montažni lučki objekt kraj Pozdrava suncu u Zadru se raspada

Foto: Google Street View / Screenshot

ZADAR – Montažni objekt tzv. carinskog paviljona na Istarskoj obali u Zadru, u jako je lošem stanju. Riječ je o objektu koji je montiran prema projektu uređenja partera Istarske obale s Pozdravom sunca koji je 2007. godine ugovoren za nevjerojatnih 50 milijuna kuna. Projekt potpisuje Nikola Bašić koji je slavu stekao s instalacijama na tom dijelu rive. On je tada kao i sada dio lučkog područja kojim gospodari Lučka uprava Zadar (LUZ).

Carinski paviljon kao dio tog projekta bio je funkcionalno neprihvatljiv službama koje su u njega morale useliti. Carina i pomorska policija trebali su biti dislocirani iz svog prostora preko puta ceste, piše 057. info. Oni su u tom objektu bili neko vrijeme kako bi obavili nadzor na međunarodnoj liniji za Anconu dok stalni granični prijelaz nije ukinut te preseljen u Gaženicu. Međutim, ostala je ograda koja je štitila granični prijelaz koji to odavno nije zbog čega „bode oči”. Ne samo zato što se radi i atraktivnoj zoni Grada već se tom ogradom ograničava pristup moru.

Foto: Tomi Burčul / 057.info

Što će biti s carinskim paviljonom koji tako gordo zvuči, a grozno izgleda?

– Trenutno bivši carinski paviljon služi kao povremeni nadzorni punkt Lučke uprave Zadar. Zajedno s akademikom Nikolom Bašićem , projektantom cijelog tog prostora, koji je uz “morske orgulje” i “pozdrav suncu” projektirao i carinski paviljon, krenuli smo u iznalaženje prijedloga za uređenje dijela Istarske obale na kojem se trenutno nalazi i spomenuti objekt, najavio je ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.

Na dodatno pitanje, kako je moguće uređivati već uređeno i to lučko područje, s iste adrese odgovor nije stigao.

D.G.