1 min. čitanja

Posada danske fregate ubila četiri i ranila pet pirata tijekom sukoba u Gvinejskom zaljevu

Posada danske fregate ubila četiri i ranila pet pirata tijekom sukoba u Gvinejskom zaljevu
Foto: Danska ratna mornarica

Posada danske fregate Esbern Snare koja patrolira u sklopu međunarodnih pomorskih snaga Gvinejskim zaljevom, ubila je četiri i ranila pet pirata u razmjeni vatre u međusobnoj razmjetni vatre kod obale Nigerije.

Incident se dogodio u srijedu, oko 30 nautičkih milja južno od teritorijalnih voda Nigerije, kad su specijalne snage Danske mornarice presrele brod s devet osumnjičenih pirata u blizini brojnih komercijalnih brodova.

Vojni brod je spalio hice upozorenja, ali je naknadno na njega pucano, što je potaknulo danske vojnike na pucnjavu koja je rezultirala smrću četiri pirata i jednog ozlijeđenog. Preostala četiri pirata ukrcana su na fregatu, a u incidentu nije ozlijeđeno dansko vojno osoblje.

Esbern Snare je raspoređen prošlog mjeseca u Gvinejski zaljev usred povećanog rizika od pirata. Gvinejski zaljev bio je jedno od svjetskih žarišta piratstva i oružane pljačke tijekom posljednjeg desetljeća. Međutim, prema podacima IMO-ovog globalnog integriranog informacijskog sustava (GISIS) ovi incidenti značajno su pali u prva tri tromjesečja 2021.

– Uvijek smo govorili da su vode Gvinejski zaljev najopasnije na svijetu, a situacija od sinoć naglašava ozbiljnost situacije. Definitivno postoji potreba za prisutnošću danskih vojnika, pa iako to može zvučati bešćutno: piratstvo ima cijenu – rekla je Anne H. Steffensen, izvršna direktorica kompanije Danish Shipping, koja je trenutno u Gani zajedno s danskim premijerom u posjeti raspoređenih vojnika s fregatom Esbern Snare.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.