Bujice na cestama duž Dalmacije, zabilježeni valovi visoki šest metara

Foto: Screenshot/Youtube

Čini se da su se izračuni svjetski poznatog meteorološkog servisa Accuweather obistinili. Prije mjesec dana objavili su veliku sezonsku prognozu u kojoj su predvidjeli ogromnu količinu vlage koja će ove zime pogoditi Mediteran, odnosno Italiju, Tursku i Balkan. 

Upozorili su kako postoji velika opasnost od bujičnih poplava koje neće zaobići ni Jadran, a to se, nažalost, sve češće i događa.

U posljednja 24 sata najobilnija kiša pala je na širem trogirskom području pa je tako u Poljici kod Marine palo više od 120 litara kiše po četvornom metru dok je u samom Trogiru palo 95 litara po četvornom metru, piše portal Dalmacija danas.

Ništa bolje nije prošlo niti omiško područje gdje je zabilježeno oko 114 litara kiše po četvornom metru, više od 100 litara palo je sa sjeverne strane Biokova, dok je u Vrgorcu dosad zabilježeno 83 litre po četvornom metru.

Iako još nema službene analize o količini kiše koja je pala u Dalmaciji tijekom studenog, no rekordi se već sad bilježe. Na Žirju je od početka mjeseca palo 400 litara kiše po četvornom metru, a obilne oborine nastavit će se i u sljedećim danima.

Obilnu kišu pratilo je i jako jugo, ponegdje s olujnim udarima pa su tako u Dubrovniku izmjereni udari juga od 108 km/h, a DHMZ je službeno izmjerio val visok šest metara.