4 min. čitanja

Lučka uprava Mali Lošinj o slučaju Mrtvaška: “Na mulu nisu postavljeni nikakvi kavezi, niti zaštitari brane djeci ići u školu”

Lučka uprava Mali Lošinj o slučaju Mrtvaška: “Na mulu nisu postavljeni nikakvi kavezi, niti zaštitari brane djeci ići u školu”
Foto: ŽLU Mali Lošinj / Facebook

MALI LOŠINJ – Povodom nedavnih medijskih objava o događajima koji se odvijaju u luci Mrtvaška, Županijska lučka uprava Mali Lošinj izdala je priopćenje u kojem u cijelosti kao neistinite odbacuju navode objavljene u pojedinim medijima da je ta institucija izdala nalog ili uputu zaštitarima privatne zaštitarske tvrtke da onemoguće iskrcavanje djece na gat u luci Mrtvaška kao i da su zaštitari to neovlašteno činili.

– Iznošenje ovakvih neistina u javnom prostoru, a čiji su izvor pojedini mještani llovika, predstavlja doticanje samog dna političkog aktivizma dionika u priči oko luke Mrtvaška, ali nažalost i neobjektivnog i pristranog informiranja javnosti – kaže ravnatelj ŽLU Mali Lošinj Filip Balija, čije priopćenje prenosimo u cijelosti

“Nije prvi put da pojedini prosvjednici s otoka llovika koriste djecu radi ostvarenja svojih ciljeva, na što su već i upozoreni iz ureda Pravobraniteljice za djecu te ih se poziva na odgovornost te upućuje da se problemi rješavaju i bez manipulacija djecom i izlaganja djece neugodnostima i rizicima. Sudjelovanje djece u pisanju transparenata te izlaganje djece transparentima koji vrijeđaju ili pozivaju na nasilje poput „Mrtvaška do zadnje kapi krvi” zasigurno spadaju pod ta upozorenja.

Radi objektivnog informiranja javnosti, valja istaknuti da na mulu u luci Mrtvaška nisu postavljani nikakvi kavezi niti dovedeni zaštitari da sprječavaju djecu u iskrcaju i prolasku kroz gradilište. Iako je djeci omogućeno prometovanje redovnom brodskom linijom iz Ilovika do Malog Lošinja i pravovremeni dolazak u školu, u dogovoru Lučke uprave, Grada Malog Lošinja te izvođača radova odlučeno je da bude dopušten prolazak djece kroz gradilište kako bi djeca mogla pola sata kasnije kretati u školu, ali uz pažnju i nadzor djelatnika gradilišta i zaštitara kako prolazak kroz gradilište ne bi uzrokovao pad ili ozljede. Takva mogućnost dopustila bi se sve do izrade privremenog rješenja za siguran iskrcaj djece na drugoj strani lučkog područja koje rješenje bi izveo izvođač nakon ulaska u gradilište.

Neprijavljeno prosvjedi na gradilištu

Nažalost, iako su mještani otoka llovika pravovremeno pozvani ukloniti nezakonito parkirana vozila s gradilišta, uz upozorenje da će u suprotnom ta vozila izmjestiti pauk vozilo, ovu informaciju pojedini mještani Ilovika nisu iskoristili da prilagode svoje postupanje zakonu, već da neprijavljeno i protupropisno prosvjeduju na gradilištu onemogućavajući izvođaču da uđe na gradilište i sprečavajući pauk vozilo da ukloni protupropisno parkirana vozila.

Zbog takvog nezakonitog postupanja, kao i dovođenjem osoba starije životne dobi na gradilište na kojem prijeti mogućnost pada i ozljeda, izvođač je pokušao ograditi gradilište zaštitnom ogradom i u gradilište uveo zaštitare kako bi regulirali prolazak gradilištem, pri čemu bi se na glavi gata postavila vrata putem kojih bi zaštitar propuštao djecu i starije osobe te osobe kojima je potreban prolazak zbog zdravstvene zaštite, ali i onemogućio ulazak na gradilište drugim neovlaštenim osobama koje su protupravno sprječavale ulazak izvođača te pauk vozila.

Nažalost, pojedini prosvjednici ne samo da su nastavili nezakoniti prosvjed, već su nezakonitost postupanja podigli na višu razinu uništavajući imovinu izvođača kidanjem lanaca i rušenjem i otuđenjem ograde, čime su počinili obilježja kaznenog djela protiv imovine. Opisane okolnosti primorale su investitora na podizanje odgovarajućih prijava protiv počinitelja te traženje asistencije policije.

Lučka uprava podržava pravo na prosvjed i iskazivanje nezadovoljstva protiv svakog projekta uključujući i Mrtvašku, ali poziva da se prosvjedi obavljaju u skladu s prethodnim najavama policiji i na zato dopuštenim mjestima, što gradilište svakako nije. Također, Lučka uprava poziva mještane otoka llovika koji prosvjeduju da u svom postupanju ne uništavaju tuđu imovinu te se suzdrže od upućivanja prijetnji i uvreda predstavnicima investitora i lokalne samouprave, a vlasnicima nepropisno parkiranih vozila još jednom upućuje poziv na njihovo premještanje na za to predvideno parkiralište.

Filip Balija, Oleg Butković i Ana Kučić

Zaključci temeljeni subjektivnim i pristranim interpretacijama

Nadalje, Lučka uprava izražava žaljenje navodima s jučerašnje press konferencije članova Županijske skupštine iz stranke Možemo! smatrajući kako su njihovi zaključci temeljeni isključivo na informacijama koje predstavljaju subjektivnu i pristranu interpretaciju događaja dijela mještana otoka Ilovika. Da su kontaktirali Lučku upravu, mogli su dobiti sve relevantne informacije i potom na temelju cjelovitog činjeničnog stanja izvoditi zaključke.

Lučka uprava u cijelosti je implementirala zaključke Županijske skupštine Primorskog-goranske županije. U točki 1. jasno je navedeno da to tijelo podržava realizaciju projekta Mrtvaška te, naglašavamo, nastavak izvođenja radova. To je Lučka uprava pokušala realizirati ponovim uviđanjem izvođača na gradilište, u čemu je spriječena protupravnim djelovanjem prosvjednika.

Također, Lučka uprava surađuje s Gradom Malim Lošinjem na otklanjanju negativnih posljedica na prometnu povezanost, zbog čega je u dogovoru s izvođačem dopušten prolazak djece i osoba koji odlaze u Mali Lošinj zbog zdravstvene zaštite unatoč zabrani uplovljavanja u luku Mrtvaška, a Grad je po našim saznanjima osigurao prijevoz djece brodicom, kao i parkirana mjesta za mještane llovika u Malom Lošinju.

Također, održan je sastanak s predstavnicima projektanta, nadzora i voditelja projekta da se ponovo pokuša pronaći način kojim bi se skratilo vrijeme izmještanje linije iz Mrtvaške u Mali Lošinj te je naručena izrada mogućih rješenja, kao i njihove vremenske i financijske posljedice. Po izradi tih rješenja, prezentirat će se svim zainteresiranim dionicima.

Dakle, u cijelosti se postupa po zaključcima Županijske skupštine, no ta se rješenja traže i implementiraju usporedno s nastavkom izvođenja radova, a što nedvojbeno proizlazi iz zaključaka Zupanijske skupštine. Čekanje da se ta rješenja implementiraju prije nastavka radova dovelo bi u pitanje samu održivost projekta, što bi baš u tom slučaju bilo suprotno točki 1. zaključka Županijske skupštine”, pojašnjava se u priopćenju kojeg potpisuje ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj, Filip Balija.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

SLUČAJ ILOVIK Cirkus oko Mrtvaške: Gradi se nova luka, a otočani blokiraju radove – Zašto?
Treći dan prosvjeda Ilovičana u Mrtvaškoj – Netko ukrao ogradu oko gradilišta, kamere uhvatile počinitelja
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.