2 min. čitanja

Preminuo Ante Barbača, omiljeni član klape Šibenik

Preminuo Ante Barbača, omiljeni član klape Šibenik
Foto: Željko Krnčević

ŠIBENIK – Legendarni bariton klape Šibenik Ante Barbača umro je jutros u 80. godini života. Vijest su na društvenim mrežama objavili članovi klape Maslina i posvetili Anti emotivnu objavu.

– Jutros nas je nakon teške bolesti napustio Ante Barbača, jedan od velikana klapske glazbe. Otiša je naš Barbi… Legendarni bariton i voditelj klape Šibenik. Bio je i prvi voditelj klape Maslina”, napisali su. “S klapom Šibenik nekoliko puta je pobijedio na Festivalu klapa u Omišu. Njegovi aranžmani i obrade starih šibenskih pjesama, uvijek u duhu prepoznatljive mediteranske melodije, oplemenile su baštinu klapske pjesme nikad ne narušavajući prirodni sklad. Velik je to gubitak kako za klapsku glazbu tako i za sve nas koji smo ga poznavali. Iskrena sućut obitelji. Adio Barbi – dodali su u svojoj objavi.

Ante Barbača rođen je u šibenskoj težačkoj obitelji od oca Vida i majke Tonke rođene Stošić Andrijaš, 1942. godine. S klapama po šibenskim konobama i kantunima, ali i ekipom vršnjaka u Gimnaziji s kojom je osnovao klapski sastav „Opol” poče je pjevati već kao petnaestogodišnjak, o Barbači in memoriam piše Šibenik News. U to vrijeme pjevao je i u Šibenskom pjevačkom društvu „Kolo” i Mješovitom katedralnom pjevačkom zboru „sv. Cecilija”. Sredinom šezdesetih godina počeo je zapisivati izvorne šibenske pjesme i dokumentirati šibenski način pjevanja. Još kao gimnazijalac stvorio je dragocjenu pjesmaricu sa stotinjak pjesama koje su već tada predstavljale dragocjenu riznicu šibenske glazbene baštine.

Foto: FDK

Nakon odsluženja vojnog roka i raznolikog pjevačkog iskustva stečenog u Splitu, Dubrovniku i Ljubljani, Ante Barbača se vratio u Šibenik gdje je s Radoslavom Koštanom, Brankom Bubicim, Ivom Mikuličinom te Antunom Bataljakuom, Goranom Rošom i Slobodanom Matijevićem osnovao klapu koja je dobila ime „Šibenik”. Postao je i njenim glazubeni voditeljem te je postavio temelje na kojima će ona izrasti u jednu od najvažnijih glazbenih i umjetničkih institucija koje su Šibenik i Hrvatska ikada imali. Njegova je zamisao bila da klapa „Šibenik” pjeva šibenske pjesme i napjeve te da njena nit vodilja bude autohtona šibenska pjesma. Zahvaljujući toj viziji klapa „Šibenik” uzdigla je šibensku pjesmu i šibenski način pjevanja na pijedestal na kojemu i danas obitava te pronijela slavu Šibenika više nego bilo tko drugi prije pa i poslije klape „Šibenik”.

Ante Brbača bio je član klape „Šibenik” do 1987. godine, no već 1983. godine vodio je i klapu „Ferata” iz Knina, a ubrzo zatim i klapu „Kalafat” iz Murtera. Te je godine postao glazbeni voditelj vokalne sekcije društva „Ivo Družić – Valent” iz kojeg je nastala nova klapa kojoj je on dao ime „Maslina”. Nakon Domovinskog rata Barbača vodi klapu „Fortica” koja je nastupala i pod imenom „Pjevači župe sv. Jakova” te žensku klapu „Oršulice” iz Vodica.

Klape, zborovi i pjevači snimili su gotovo 50 autorskih skladbi Ante Barbače među kojima su se mnoge tako duboko ukorijenile da ih se smatra narodnim pjesmama. Obradio je i za klape prilagodio na desetine izvanrednih pjesama koje su doživjele golemi uspjeh, primjerice poput pjesme „Dobra večer uzorita” ili Tri šibenske gospojice”.

Ante Barbača dobitnik je Nagrade Grada Šibenika za životno djelo, a svoj život posvetio je šibenskoj pjesmi koju je neizmjerno volio i ostao joj vjeran do svog zadnjeg daha znajući da će zahvaljujući njemu živjeti vječno .

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.