Nakon prošlogodišnje pauze, Advent u Hvaru ponovno otvorio svoja vrata

Foto: GH

HVAR – Grad Hvar ponovno je, nakon prošlogodišnje pauze, organizirao božićno-novogodišnji program koji započinje danas, 27. studenoga, paljenjem 1. adventske svijeće na hvarskoj Pjaci uz prigodnu svečanost. Adventske  kućice bit će postavljene na glavnom gradskom trgu ispred Lođe gdje će se održavati najveći dio programa, a bit će otvorene od 4. prosinca do 2. siječnja.

Program u organizaciji Grada Hvara i u suradnji s gradskim udrugama, društvima i ustanovama te Župom Hvar uključuje koncerte klasične i duhovne glazbe, koncerte na otvorenom ispred Lođe, gostovanja kazališnih predstava u najstarijem komunalnom kazalištu Europe, razne kreativne radionice i čitaonice za djecu, postavljanje božićnog drvca pod morem, kvizove, projekcije božićnih filmova, tradicionalnu podjelu bakalara i božićni sajam, kao i Dječji doček Nove godine na Silvestrovo u podne. U Novu godinu Hvarani će ući uz nastup zagrebačkog benda Positivo na Pjaci.

Gostovanja predstava u hvarskom kazalištu, započeta u studenome, nastavit će se već prvog dana prosinca kada stiže izvedba hit-predstave Teatra Rugantino „Uvijek će nam ostati ljubav“ s Jelenom Miholjević i Draženom Čučekom, dok će komedija „Fešta“ Teatra Exit biti izvedena 7. prosinca. U subotu, 18. prosinca, stiže dirljiva i potresna monodrama „Domaši“ autorice i glumice Ane Marije Veselčić u produkciji Gradskog kazališta lutaka Split.

Dječji program odvijat će se na kućicama, u Lođi i u prostoru zajednice Fabrika 35, a uz radionice, čitaonice, ples i druženje, pripremaju se i posebna iznenađenja za sv. Mikulu i sv. Lucu 6. i 13. prosinca.

Korisnici kućica najavili su prigodnu gastronomsku ponudu uobičajenu za predblagdansko vrijeme (kobasice, sarme, bakalar, kuhano vino, pašurate/fritule i druge slastice), ali i poneko inovativno gastro iznenađenje uz dobru zabavu.

Nakon prošlogodišnjeg otkazivanja zbog pandemije, prvog vikenda u prosincu kreće jubilarni 40. Novogodišnji malonogometni turnir na igralištu Tenis (nakon „Kutije šibica“ najstariji u Hrvatskoj), finale kojega se tradicionalno održava na Staru godinu. Najhrabriji Hvarani u Novu će uskočiti i doslovno, na 7. novogodišnjem skoku na kupalištu Bonj, prvog dana 2021. godine.

Zbog specifične situacije i ograničenja uzrokovanih pandemijom, najveći dio programa održavat će se na otvorenom, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera te uz mogućnost izmjene programa, ovisno o razvoju situacije.

I.B.