2 min. čitanja

FOTO Lebić ili garbin, najnezgodniji vjetar za velik dio naše obale

FOTO Lebić ili garbin, najnezgodniji vjetar za velik dio naše obale
Foto: Velimir Bešić

SPLIT – Olujno nevrijeme zahvatilo je veći dio Dalmacije, pa su pod utjecajem plime i južnih vjetrova, na splitskom području lebića ili garbina, potopljene brojne rive.

Lebić ili garbin (tal. garbino od srednjovj. lat. garbinus, prema arap. garbī: zapadni) je vlažan i topao jugozapadni vjetar na istočnom Sredozemlju s obilnim oborinama. Često nastaje nakon juga kada ciklona odmiče prema sjeveroistoku.

Foto: Velimir Bešić

Zimi može biti vrlo snažan. Vrlo je opasan za nautičare jer se može iznenada pojaviti i sposoban je razviti olujnu snagu.

Foto: Velimir Bešić

Za razliku od juga, koji velike valove stvara na otvorenom moru, puše okomito prema kopnu stvarajući velike valove uz obalu. Primjerice, tijekom snažnih garbina, poput ovog danas (lebićade) splitska riva poplavi, a 1999. godine valovi su dosezali Dioklecijanovu palaču.

Foto: Velimir Bešić

Lebić je i oznaka za stranu svijeta (jugozapad). Javlja se kada područje niskoga atmosferskog tlaka koje prouzrokuje jugo odmiče prema istoku i sjeveroistoku.

Po lebiću se ne preporučuje plovidba jer se njegovi valovi iz jugozapadnog smjera križaju s valovima od juga iz jugoistočnog smjera, što često zna biti vrlo opasno, pogotovo na maloj udaljenosti od obale, jer takvi ukrižani valovi stvaraju kaotično more. Tijekom lebića treba izbjegavati luke i uvale otvorene jugozapadu i zapadu.

Foto: Velimir Bešić

Tijekom ljeta donosi svježinu, a za vrijeme zime kišu i snijeg.

Diljem Jadrana lokalni ljudi za njega imaju različita imena: lebićada, lebićoda (Hvar), lebicoada (Vrgada), libićada, garbin, garbinada, garbinoda (Vis), uštrijada (Selca), japrk, afrik, donjak…

Foto: Velimir Bešić

A kako je izgledao lebić u Splitu, pogledajte u galeriji fotografija našeg Velimira Bešića.

Foto: Velimir Bešić
Foto: Velimir Bešić

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Olujna lebićada s plimom poplavili splitsku rivu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.