2 min. čitanja

DRUGI POKUŠAJ Ostaje li Stipe Latković bez koncesije nad Vrujom?

DRUGI POKUŠAJ Ostaje li Stipe Latković bez koncesije nad Vrujom?
Foto: Festival bespravne gradnje

SPLIT – Vijećnici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije idući tjedan odlučivat će o oduzimanju koncesije na pomorskom dobru u uvali Vruja. Biti će to drugi pokušaj Županije kao davatelja koncesije da oduzme prava na korištenje ovog “užarenog” priobalnog pojasa.

Županija je poduzetniku Stipi Latkoviću jednom već oduzela koncesiju – i to 2018. godine, no ta je odluka pala nakon što je Ministarstvo mora prošle godine prihvatilo žalbu njegove tvrtke “Point Split”.

BAHATOST BEZ KRAJA Novi zaprepašćujući podaci o ponašanju Stipe Latkovića u uvali Vruja

Latković je koncesiju za gospodarsko korištenje uvale smještene između Omiša i Makarske dobio još 2014. godine, i to za obavljanje turističke djelatnosti koja uključuje iznajmljivanje ležaljki, suncobrana i slično. No kako to već biva u Lijepoj našoj, koncesionar je odlučio izaći iz zadanih granica koncesijskog ugovora te je počeo graditi bez građevinske dozvole, naravno.

Bez građevinske dozvole napravljen lukobran i manja lučica, a nekad svima dostupna uvala postala je zabranjena zona za okolno stanovništvo. Poduzetnik Latković cijelo područje je privatizirao, ogradio, a preko zemljišta kojim upravljaju Hrvatske šume, probio je ilegalni put od Jadranske magistrale do plaže, kako bi njegovi gosti do uvale mogli doći vozilima.

Cijela priča kulminirala je ovog ljeta organiziranjem Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode, koji je u uvali Vruji okupio više stotina građana ogorčenih činjenicom da zakoni ne vrijede jednako za sve, budući da se Latković oglušio na sve moguće prijave i rješenja koja mu ne idu u korist, te je nastavio s bespravnim radnjama na državnom zemljištu.

Foto: Facebook/ Devastacija brda iznad uvale

Zašto država dosad nije reagirala, nikome nije jasno, a i opravdanja koja su stizala od strane državnih dužnosnika bila su, blago rečeno, komedija posebne vrste. Osobito kad zavjet šutnje stiže od dužnosnika koje plaćaju građani, isti oni koji su desetljećima nesmetano koristili Vruju za svoju dušu, ne za gospodarsku korist.

Prijedlog odluke o oduzimanju koncesije nestašnom splitskom poduzetniku stigao je od HDZ-ovog župana Blaženka Bobana. Čak ako i vijećnici 6. prosinca amenuju oduzimanje koncesije, Latković se opet ima pravo žaliti Ministarstvu mora. Ukoliko ministarstvo ovaj put odbije njegovu žalbu, poduzetnik je dužan napustiti uvalu u roku od 90 dana.

Živi bili pa vidjeli.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VRUJA OPET VRIJE Najavljen desant brodova na uvalu uz prosvjedno sunčanje
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.