1 min. čitanja

Država dodijelila 23.200 hektara šumskog zemljišta u Dalmaciji za ispašu

Država dodijelila 23.200 hektara šumskog zemljišta u Dalmaciji za ispašu
Foto: Pixabay

Od listopada 2019. godine do danas sklopljeno je više od 1100 ugovora o zakupu u svrhu pašarenja na površini većoj od 40.000 ha. Kako bi se poljoprivrednim proizvođačima omogućilo učinkovito, ali prije svega zakonito korištenje šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, kroz model kratkoročnog i dugoročnog zakupa potencijalnim zakupnicima putem devet javnih poziva ponuđeno je preko 70.000 ha.

U cilju povećanja korištenja šumskog zemljišta u svrhu pašarenja te proširenja opsega i učinkovitosti stočarske proizvodnje, izmjenama Pravilnika o uređivanju šuma omogućena je ispaša i na onim površinama na kojima to šumsko-gospodarskim planovima prije nije bilo dozvoljeno.

Izvanrednim revizijama dozvoljava se korištenje šumskog zemljišta za potrebe pašarenja u osam gospodarskih jedinica na području šumarija Sinj, Knin, Obrovac i Makarska, na kojima je trenutno ugovoren zakup na 3.300 ha a oslobađa se potencijal od 23.200 ha krških pašnjaka.

Odobreno je šest izvanrednih revizija s dodatnih 17.200 ha dok su preostale dvije u hitnom postupku odobrenja. Po skorom okončanju zakonski propisanog postupka, u prvoj polovici mjeseca prosinca za ove površine putem javnih poziva bit će omogućen zakup, kratkoročni i dugoročni, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.