1 min. čitanja

Francuska poziva na sporazum s Velikom Britanijom radi rješavanja krize s migrantima

Francuska poziva na sporazum s Velikom Britanijom radi rješavanja krize s migrantima
Foto: SOS Mediterranee / Facebook

Francuska je pozvala Europsku uniju na postizanje sporazuma s Velikom Britanijom kako bi se jednom zauvijek razriješila migrantska kriza u La Manchu, a isti će prijedlog francuski premijer Jean Castex iznijeti već u utorak svojem britanskom kolegi Borisu Johnsonu.

Taj bi sporazum trebao jasno odrediti pojedinačne odgovornosti Britanije i one njezinih susjeda s druge strane Engleskog kanala, izjavio je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin nakon što je o tome u ponedjeljak u Parizu razgovarao s predsjednikom Emmanuelom Macronom, prenosi N1.

Nužno je kreirati kanale za legalnu migraciju u Veliku Britaniju, ustvrdio je Darmanin, napomenuvši kako Britanci nisu prihvatili “svoj dio” tražitelja azila.

Prema njegovim riječima, francuski premijer Jean Castex prijedlog o sporazumu iznijet će u utorak svojem britanskom kolegi Borisu Johnsonu.

Njegovim izjavama prethodila je izvanredna konferencija o migracijama preko La Mancha u Calaisu, na kojoj je dogovoreno pooštravanje postupanja prema bandama krijumčara ljudi. Britanija je s tog sastanka bila isključena nakon što je britanski premijer Boris Johnson izazvao diplomatski spor objavom svojeg pisma upućenog Macronu u kojemu kritizira način na koji Pariz upravlja stanjem na terenu.

Britanski i francuski dužnosnici međusobno se optužuju za pogibiju 27 migranata koji su se prošle srijede utopili u kanalu La Manche u pokušaju da se dokopaju Britanije.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Papa Franjo nakon tragedije u La Mancheu poslao važnu poruku svjetskim čelnicima
Kontejnerski brod krivac za utapanje migranata u kanalu La Manche?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.