2 min. čitanja

PROCURILA SNIMKA Trenutak kada se britanski lovac F35 srušio u Sredozemno more prilikom polijetanja s nosača

PROCURILA SNIMKA Trenutak kada se britanski lovac F35 srušio u Sredozemno more prilikom polijetanja s nosača
Foto: Britansko ratno zrakoplovstvo / Twitter / Screenshot

Borbeni zrakoplov Kraljevskog ratnog zrakoplovstva F-35B prije dva tjedna je prilikom polijetanja s nosača zrakoplova Queen Elizabeth  pao u more, a sve se dogodilo tijekom redovitih vježbi u međunarodnim vodama Sredozemnog mora, a procurila je i video-snimka koja pokazuje kako britanski lovac vrijedan 120 milijuna eura prilikom polijetanja umjesto u zraku, završava u moru.

Britanski stealth mlažnjak spustio se s lansirne rampe na vodećem britanskom nosaču zrakoplova u more, a da se nikada nije vinuo u zrak, otkrile su snimke njegovih posljednjih trenutaka.

Snimka je također pokrenula pitanja o tome je li skup ratni zrakoplov možda nastradao zbog ljudske pogreške. Može se vidjeti da se mlažnjak F-35B kreće presporo uz kratku rampu za uzlijetanja prije nego što je propao iz vidokruga, dok se pilot katapultirao na sigurno, pa je izbjegnuta tragedija. Sky News tvrdi da je, prema njihovim informacijama, video autentičan.

Izvor iz Kraljevske mornarice rekao je da ne misle kako je F-35 oštetio brod, ali je rekao da će nosač biti temeljito pregledan – kao što bi brod ionako bio – nakon što se vrati u Portsmouth u narednim danima na kraju sedmomjesečne plovidbe na Daleki istok i natrag.

Inače jedini britanski nosač zrakoplova, HSM Queen Elizabeth, nedavno se vratio u Europu iz posjete Singapuru. Na brodu je bilo ukrcano osam britanskih i 10 američkih lovaca 5. generacije F-35B.

Umirovljeni kontraadmiral Chris Parry je još ranije kazao da je uzrok pada lovca kvar motora.

– Iako F-35B imaju dobar prosjek, neizbježno je da neke od ovih letjelica visokih performansi, koje rade u izrazito zahtjevnom okruženju, povremeno budu izgubljene – rekao je on.

D.G.

VIŠE O HMS QUEEN ELIZABETH

PROČITAJTE JOŠ:

LOCIRAN SRUŠENI BRITANSKI F-35B Utrka s Rusima i Kinezima u pronalasku skupog visokotehnološkog ratnog stroja
Britanski borbeni zrakoplov se srušio u Sredozemno more
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.