1 min. čitanja

Radman u Barceloni traži suradnju u sigurnosti i očuvanju Sredozemlja

Radman u Barceloni traži suradnju u sigurnosti i očuvanju Sredozemlja
Foto: MVEP

BARCELONA – Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman na 6. je Regionalnom forumu Unije za Mediteran i 3. Ministarskom sastanku Europske unije i Južnog susjedstva

Ministri vanjskih poslova Europske unije i zemalja južnog i istočnog Mediterana razmijenili su mišljenja o izgradnji bolje i sigurnije budućnosti za mediteranske zemlje. Isto tako raspravljene su teme suzbijanja širenja COVID-19, gospodarskog razvoja, klimatskih promjena i migracija.

– Suočavanje s tim izazovima zahtijevat će daljnje unapređenje odnosa zemalja sjevera i juga Mediterana kroz produbljivanje strateškog partnerstva, jačanje gospodarske suradnje, ulaganja i održivi rast – istaknuo je Gordan Grlić Radman.

Ministri su se osvrnuli i na klimatske promjene i sve učestalije prirodne katastrofe koje one uzrokuju.

– Mediteran, nažalost, doživljava jednu od najozbiljnijih manifestacija klimatskih promjena – katastrofalne požare. Ove je godine Hrvatska nekoliko puta pružala pomoć mediteranskim zemljama koje su se suočile s nekim od najgorih požara u njihovoj povijesti – rekao je ministar.

Naglasio je potrebu za jačanjem suradnje u borbi protiv klimatskih promjena, posebice putem zajedničkih projekata zelenog razvoja i održivog plavog gospodarstva.

Grlić Radman se osvrnuo i na pitanje migracija te istaknuo da one predstavljaju ozbiljan, dugoročan društveno-ekonomski izazov s obje strane Mediterana.

– Novi Pakt o migracijama i azila pružit će okvir za snažniju suradnju i koordinaciju, a Europska unija će svakako u tom pogledu biti potpora – rekao je.

Posebno je pozvao na poboljšanje prekogranične suradnje civilne zaštite u svrhu povećanja sigurnosti mediteranskog bazena.

Tijekom svog boravka u Barceloni, Radman je održao bilateralni sastanak s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Španjolske Joséom Manuelom Albaresom, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dvaju zemalja i suradnji na zajedničkim izazovima u regiji Mediterana.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Kronologija proglašenja gospodarskog pojasa, neželjenog djeteta kojeg hrvatska vlast nije htjela
Grlić Radman s talijanskim i slovenskim kolegom usvojio zajedničku izjavu o zaštiti Jadranskog mora
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.