2 min. čitanja

VAŽAN PROJEKT ZA EU Počela gradnja podmorskog tunela koji će povezivati Njemačku i Dansku

VAŽAN PROJEKT ZA EU Počela gradnja podmorskog tunela koji će povezivati Njemačku i Dansku
Foto: Femern.com

Na njemačkom otoku Fehmarnu jučer su počeli radovi na izgradnji cijevi jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u Europskoj uniji – podvodnog tunela dugog 18 kilometara koji će povezivati Dansku i Njemačku. Vrijednost projekta je 10 milijardi eura.

Tunel će spajati njemački otok Fehmarn s danskim Rødbyhavnom na otoku Lolland, imat će dvotračnu autocestu u oba smjera te dvosmjernu elektrificiranu željezničku prugu. Cijeli tunel biti će izgrađen od 79 montažnih komada.

Foto: Montažni blokovi/Femern.com

Tijekom izgradnje tunela biti će izvučeno 15 milijuna kubika pijeska i kamenja s morskog dna, a dio materijala biti će iskorišten za izgradnju samog tunela.

Brzina kretanja motornih vozila kroz tunel biti će ograničena na 110 km/h pa će automobilima trebati svega 10 minuta da prođu kroz njega. Vlakovima će prolaz kroz tunel trajati nešto kraće jer će njihova maksimalna dopuštena brzina biti 200 km/h.

Foto: Femern.com

Projekt je, inače, dio prometne vizije Europske unije za skandinavsko-mediteranski koridor, koji počinje u južnom dijelu Italije i završava u Helsinkiju, prolazeći kroz sve skandinavske prijestolnice.

Dansku vladu investicija će stajati 7,1 milijardu eura, dok 3,5 milijardi eura pada na teret njemačke vlade.

No čini se da ni u “razvijenijoj Europi” ne ide sve glatko kada su u pitanju veliki infrastrukturni projekti. Naime, organizacija za zaštitu prirode Nabu podnijela je tužbu protiv projekta jer se planira uništiti 36 hektara grebena, no sud je presudio u korist projekta.

Tunel bi trebao biti pušten u promet 2029. godine.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.