1 min. čitanja

VIDEO Zbog greške navigatora brod hladnjača udario u morski zid

VIDEO Zbog greške navigatora brod hladnjača udario u morski zid
Foto: Screenshot/Youtube

Nesvakidašnja nesreća dogodila se u japanskoj luci Hakata u blizini Fukuoke, kada je teretni brod hladnjača prilikom isplovljavanja udario u dugački lukobran koji se nalazi na ulazu u luku.

Nesreća se dogodila u noći s nedjelje na ponedjeljak, otprilike 15 minuta nakon isplovljavanja. Jedna kriva procjena bila je dovoljna da brod hladnjača nosivosti 10 600 dwt pramcem udari u dugački morski zid gdje je ostao i zaglavljen. Na brodu su se nalazila 22 člana posade i nitko nije ozlijeđen.

Prema izvještaju japanske obalne straže u trenutku nesreće noć je bila vedra, a more mirno pa je zaključeno da je do nesreće došlo zbog navigacijske greške. Prilikom udara došlo je do manjeg izlijevanja nafte u more, no veće zagađenje nije zabilježeno.

Pokrenuta je istraga o uzroku nesreće, a Ured obalne straže Fukuoke planira tužiti brodskog operatera zbog sumnje da je profesionalnom nepažnjom ugrozio pomorski promet.

Brod Lady Rosemary star je 13 godina, plovi pod zastavom Paname, a njime upravlja japanska kompanija Doun Kisen. Ovo je inače druga pomorska nesreća u posljednjih nekoliko mjeseci koju je uzrokovao brod kojim upravlja spomenuta kompanija. Njihov bulker Crimson Polaris u kolovozu se nasukao usred oluje i prepolovio pri čemu je došlo do izljeva nafte.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.