Morska sol nagrizla porečke pametne klupe vrijedne 30.000 kuna

Foto: Hrđa na USB ulazu/Parentium.com

Poreč je prvi grad u Istri koji je još 2015. godine kupio tzv. “pametne klupe” za 30 tisuća kuna. No jedva 5 godina poslije klupe su maknute s gradske rive jer ih je nagrizla – morska sol.

Slična priča dogodila se i sa famoznim hidroavionima, koji su jedno vrijeme letjeli na relaciji Split – otoci. I ta priča bila je kratkog vijeka nakon što je uočeno da je oplatu letjelice počela nagrizati korozija pa je poslije objavljeno da su dotične letjelice napravljene za promet na slatkoj vodi, a ne slanoj.

Morska sol nemilosrdnom se pokazala i u slučaju porečkih pametnih klupa.

Kako navodi portal Parentium, tri klupe uklonjene su s porečke rive jer morska sol počela nagrizati ulaz za USB koji se nalazi na klupi. Zato su dvije porečke klupe umjesto uz more smještene pred zgradama porečkih osnovnih škola, dok je treća na servisu USB utičnica. Ne zna se još točna lokacija na koju će biti postavljena, no očito neće više biti uz more.

Foto: Parentium.com

Ispada da nisu samo USB ulazi slaba karika pametnih klupa. Kolege iz Poreča kažu da je QR kod na klupama potpuno izblijedio i ne vodi nikud, a da stvar bude tragičnija klupa koja je postavljena kod ulaza u Osnovnu školu Finida skoro pa cijeli dan je u hladu. Ne bi to bilo čudno da se pametne klupe ne napajaju putem solarnih ćelija.