Usvojen plan industrijske tranzicije jadranske Hrvatske

Foto: ZDŽ

ZADAR – U Zadru je održana 2. sjednica Koordinacijskog vijeća za Jadransku Hrvatsku na kojoj je usvojen Plan za industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske kao rezultat zajedničke inicijative resornog ministarstva i sedam jadranskih županija, a kojim se nastoji staviti naglasak na one sektore koji mogu biti zamašnjak razvoja Jadranske Hrvatske.
U okviru Plana za industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske alocirano je novih oko 140 milijuna eura, odnosno milijarda i 50 milijuna kuna, kroz koje će se ubuduće raspisivati pozivi samo za poduzetnike s područja sedam jadranskih županija i to za sektore plavog i zelenog rasta, zdravlja, pametne industrije te uslužni sektor visoke dodane vrijednosti.

Riječ je o Planu koji je rezultat zajedničke inicijative Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i sedam županija Jadranske Hrvatske, a kojim se nastoji staviti naglasak na one sektore koji mogu biti zamašnjak razvoja Jadranske Hrvatske.

– Naš zajednički posao donošenjem ovoga Plana tek započinje, a Koordinacijsko vijeće imati će važnu ulogu u upravljanju industrijskom tranzicijom. Nakon donošenja Plana MRRFEU će, u suradnji s uspostavljenim Radnim timom kojeg čine regionalni koordinatori ispred županija Jadranske Hrvatske, pristupiti mapiranju dionika strateških lanaca vrijednosti Jadranske Hrvatske i uspostavi strateških foruma za svaki regionalni lanac vrijednosti – izjavila je ministrica Nataša Tramišak.

Istaknula je kako je u okviru Plana za industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske alocirano novih oko 140 milijuna eura, odnosno milijarda i 50 milijuna kuna, kroz koje će se ubuduće raspisivati pozivi samo za poduzetnike sa područja Jadranske Hrvatske i to za sektore plavog i zelenog rasta, zdravlja, pametne industrije te uslužni sektor visoke dodane vrijednosti.Ministrica Tramišak posebno je naglasila i ulogu Jadranske Hrvatske u kontekstu cjelokupnog napretka Republike Hrvatske zbog čega je bitno da i dalje jača svoju konkurentnost.

– Donošenjem ovog Plana osigurat ćemo aktivaciju sektorskih potencijala te iskoristiti globalne impulse kao što su električna mobilnost, zeleni vodik, umjetna inteligencija, kružna ekonomija, pametna poljoprivreda i drugi, za stvaranje novih inovativnih proizvoda, novih vještina i boljih radnih mjesta, omogućit ćemo prilagodbu tehnološkim promjenama te podići standard življenja i kvalitetu života u Jadranskoj Hrvatskoj – zaključila je ministrica.

I.B.