VIDEO Endemska staništa Jadrana koja zbog ljudi izumiru

Foto: Udruga Sunce

Uskoro završava zajednički projekt Italije i Hrvatske poznatiji kao ADRIREEF, a koji je imao za cilj ispitati potencijal prirodnih i umjetnih grebena u Jadranskom moru u svrhu jačanja plave ekonomije. Nažalost, vijesti nisu najbolje jer jedan od najatraktivnijih podmorskih pejzaža na kojem se razvijaju živopisne životne zajednice – nestaje. 

Rezultati terenskog istraživanja koji je provela Udruga Sunce u sklopu projekta Interreg Italy – Croatia “Adrireef” pokazuju alarmantno stanje koraligena, podvodnih grebena u Sredozemlju na kojima obitavaju koralji i crvene alge roda Corallinaceae.

Foto: Udruga Sunce

Zajednica koraligena zauzima oko 20% Sredozemnog mora i predstavlja jedan od najatraktivnijih podmorskih pejzaža iznimno cijenjenih u ronilačkom turizmu. Nažalost, koraligenske zajednice opterećene su različitim negativnim utjecajima od kojih su najznačajnije skupljanje crvenog koralja, ribarstvo, zagađenje, kolonizacija stranim vrstama, sidrenje, neodgovorno ronjenje te globalne klimatske promjene.

Jedna od glavnih prijetnji koraligenu jest porast razine ugljičnog dioksida u morima uzrokovano globalnim zatopljenjem i zakiseljavanjem što je najveći uzrok pomora koralja, upozoravaju iz Udruge Sunce.

Foto: Udruga Sunce

U svrhu očuvanja koraligena kao iznimno vrijednog endemskog staništa u Sredozemlju, stručnjaci su  proučavali koliko vrsta ima na koraligenu, koliko su oštećene ciljane vrste te koliko i kojeg odbačenog ribolovnog alata na njemu ima.

Kao ciljne vrste odabrane su dvije vrste gorgonija, Eunicella cavolini i Paramuricea clavata, na kojima se pomoću kvadrata mjerila brojnost, njihova veličina, postotak i tip oštećenja.

Rezultati istraživanja poslužit će kao temelj za uspostavu mjera zaštite, potencijalnog proglašenja zona stroge zaštite – no take zona te efikasnijeg upravljanja područjima.

Opći cilj Interreg Italy-Croatia ADRIREEF projekta je ispitati potencijal grebena u Jadranskom moru u svrhu jačanja plave ekonomije. Termin “plava ekonomija” odnosi se na održivo korištenje morskih resursa za gospodarski razvoj, poboljšanje života i stvaranje dodatnih radnih mjesta uz očuvanje zdravlja morskih ekosustava.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

ADRIREEF Izrađena interaktivna karta jadranskih grebena

Biolog, istraživač i filmski snimatelj hrvatske prirode: “HTV bi mogao zarađivati i promovirati Hrvatsku, ali to ne želi”