Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe ove godine na Pagu

Novalja - Foto: Boris Kačan

NOVALJA – U Novalji na otoku Pagu u ponedjeljak će se održati Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe, koje tradicionalno organizira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u povodu obilježavanja Dana pomoraca i brodaraca i njihova zaštitnika, sv. Nikole.

Odabirom Novalje kao mjesta održavanja ove manifestacije stavlja se naglasak na otoke te potiče gospodarstvo i prometna povezanost otoka, i u nadolazećim zimskim mjesecima, priopćili su iz ministarstva.

Kao i prijašnjih godina, proslava Dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe započet će polaganjem vijenaca u more, u čast svim preminulim pomorcima i brodarcima, a nastavit će se središnjom Konferencijom o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi, u popodnevnim satima.

Na Konferenciji će biti govora o Nacionalnom planu oporavka i otpornosti te o novom Operativnom programu 2021. – 2027., kao temelju za korištenje europskih sredstava. Predviđene su i panel rasprave na kojima će se govoriti o reformi pomorstva kroz novi zakonodavni okvir te o brodarstvu u novim uvjetima.

I ove će godine, u okviru Svečane akademije, tradicionalno biti dodijeljene nagrade i priznanja svima koji su dali poseban doprinos razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Hrvatskoj.

Polaganje vijenaca održat će se u ponedjeljak s početkom u 11:30 (polazak je s rive u Novalji), konferencija počinje u 13 sati, dok će se dodjela nagrada i priznanja održati u novaljskom hotelu Olea s početkom u 19:30 sati.