2 min. čitanja

Na Krku, Pašmanu i Korčuli otvaraju se uredi za optimizam: “Raditi može bilo tko!”

Na Krku, Pašmanu i Korčuli otvaraju se uredi za optimizam: “Raditi može bilo tko!”
Foto: Boris Kačan

Teško da postoji odrasla osoba u Hrvatskoj koja se ne sjeća megapopularnog Turbo limach showa i njegovog voditelja Siniše Cmrka. Tisuće i tisuće djece pjevale su u toj emisiji, među njima i Ivana Kindl, Natali Dizdar i Saša Lozar. Stvar nije završila najbolje, na kraju ga je jedna asistentica optužila da ju je udario, ali iako je na sudu oslobođen, emisija je ukinuta, prije 18 godina. Otad se za Cmrka nije puno čulo, pisao je dječje slikovnice, živio na farmi.  A danas? Danas je Siniša Cmrk otvorio prvi hrvatski ured za optimizam.

Crmk je zadnju emisiju kroz koju je prošlo 20 tisuća djece odradio je prije 18 godina.

Sada ima novu ulogu, osnovao je Ured optimizma u Hrvatskoj čija je zadaća širiti radost i dobre vijesti. Prvi takav otvoren je u Otočcu. Ličanima treba, jer to je najveća županija i jedna od najsiromašnijih u kojoj ima više kiše i snijega nego sunca, javlja RTL.

– Smatram da su malo pesimistični zbog opće ekonomske situacije i svega drugog – kaže Boris Pavelić iz Otočca.

– Rekao bih da su Ličani poprilično pesimistični moguće da tu ulogu igra i vrijeme. Tu je poprilično ledeno. Sve to ovisi od osobe do osobe, ali mislim da su poprilično pesimistični. Mislim da bi trebalo širiti ljubav i pozitivu – kaže Nikola Jergović iz Otočca.

I hoće, kaže idejni začetnik projekta sreće. Ured je osim u Otočcu već u začecima u Otoku kod Vinkovaca, na Križnici i u Otoku kod Sinja.

– Mi ćemo taj krug zakotrljati u prvom krugu, a u drugom krugu preko Križnice i Sv. Križa do Krka, Pašmana i Korčula. I to će biti naših devet ureda – kaže Cmrk.

Stanovnici Otočca još su u nevjerici, ali ured postoji. Postoji, postoji! Možete se u njemu zaposliti, ali ima jedno ali…

– Svatko iz Like i Otočca tko želi može raditi u tom uredu, samo što se ne plaća. Najbolji posao zapravo rade volonteri – kaže gradonačelnik Otočca Goran Bukovac.

Dakle, nema uhljeba. U njemu rade optimistični ljudi koji imaju misiju širiti optimizam.

– Gdje je naš ambasador toga dana, gdje je njegov laptop, mobitel, gdje je on tu je formalno ured. Formalno smo stavili sjedište u Otočcu jer smatramo da je to potencijalnom najoptimističnija regija i to ćemo mi sada dokazati – kaže Cmrk.

Kaže da se optimizam uči i odgaja. Ured za optimizam možda zvuči kao ludost, ali projekt to na kojem su radili 9 godina.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.