PUKLA LJUBAV Zbog klimatskih promjena sve više albatrosa napušta svoje partnere

Foto: Pixabay

Uzrokuje li globalno zatopljenje više razvoda? Ako promatramo život albatrosa, čini se da da. Pokazala je to najnovija studija objavljena u časopisu britanskog Kraljevskog društva, provedena na uzorku od 15 500 parova na Falklandskom otočju u posljednjih 15 godina.

Albatrosi slove kao najodaniji partneri među živim bićima na Zemlji, a u tome su bolji i od ljudi. No čini se da je globalno zagrijavanje utjecalo na njihovu “vjernost” jer sve više albatrosa napušta svoje dugogodišnje partnere i leti drugom ili drugoj.

Foto: Pixabay

Zanimljivo je da albatrosi, poput ljudi, tijekom sazrijevanja prolaze različite faze u kojima pokušavaju pronaći partnera koji im najviše odgovara. Kada ih pronađu, najčešće ostaju skupa do kraja života. Samo njih 1% odvoji se od odabranog partnera, što je daleko manje od stope ljudskih razvoda u Britaniji.

No studija koja je proučavala ove goleme ptice u područjima gdje je zabilježen porast temperature mora, pokazala je da je stopa razvoda među inače monogamnim albatrosima skočila na 8%.

Albatrosi se najčešće razdvajaju u slučaju ako se ne mogu razmnožiti pa onda u slijedećoj sezoni parenja pronalaze novog partnera. Istraživanje je, međutim, pokazalo da se albarosi posljednjih godina razdvajaju čak i ako su imali uspješnu sezonu parenja.

Foto: Pixabay

Znanstvenik Francesco Ventura sa Sveučilišta u Lisabonu u tome vidi dva potencijalna uzroka.

– Prvi razlog je razdvojenost parova jer zbog porasta temperature mora albatrosi moraju ići dalje od staništa u potrazi za hranom. Ukoliko se ne vrate do sezone parenja, njihovi partneri zamijene ih novim partnerom. Drugi potencijalni razlog je povećanje razine hormona stresa kod albatrosa koji zbog klimatskih promjena moraju letjeti dulje i dalje u potrazi za hranom. Sve to utječe na svojevrsnu razinu nervoze među partnerima što u konačnici dovodi do njihovog razvoda – slikovito je pojasnio Ventura.

Podaci iz 2017. godine govore da je broj gnijezdećih parova albatrosa gotovo prepolovljen u odnosu na podatke iz 80-ih godina prošlog stoljeća. Nažalost, znastvenici tvrde da će se ovaj trend nastaviti kako bude rasla globalna temperatura.

Ono što znanstvenici još uvijek ne znaju jest kako će se to u konačnici odraziti na eko sustav.

 

K.B.