Foto: Boris Kačan

Na većem dijelu Jadrana puše jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, podno Velebita lokalno i orkanskim. Državni hidrometeorološki zavod stoga je za cijelu obalu uključio narančasti meteoalarm, a za pomorce objavio upozorenje.

Na južnom i dijelu srednjeg Jadrana udari južnog i jugozapadnog vjetra, uz obalu i jugoistočnog 35-55 čvorova. Drugdje udari bure 35-65, pod Velebitom do 75 čvorova, proširit će se do kraja dana duž cijelog Jadrana te malo oslabjeti. Prijepodne na južnom Jadranu more mjestimice 5. Mjestimice nevere, osobito danas na južnom i dijelu srednjeg Jadrana.

Hrvatski autoklub izvještava da su zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu:

  • trajektna linija Prizna-Žigljen i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ;
  • katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka i Jelsa-Bol-Split;
  • brodska linija Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta trajekt na liniji 604 Ubli-Vela Luka-Split, isplovio je u 06:15 sati na relaciji Vela Luka-Split, bez uplovljavanja u luku Ubli.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su:

  • autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale skupine je državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Karina);
  • Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene;
  • državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
  • Paški most.

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga, na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika te na LC Križišće-Kraljevica promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja zabrana je dodatno za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Na Krčkom mostu (DC102) zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom).
Jak vjetar usporava promet i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica.
I.B.