MORSKI TV Kako je Sveti Nikola postao zaštitnik pomoraca?

Foto: RTL Digital

Nikola, koji je postao svetac i zaštitnik pomoraca živio je u 3. stoljeću Anadoliji, današnjoj Turskoj i pomorstvo mu nije bilo strano. Dolazio je iz imućnije obitelji i isticao se dobrim djelima. Živio je u mjestu Patara, izrazito pomorskom središtu, gdje su do danas vidljivi ostaci jednog od najznačajnijih svjetionika iz antičkih vremena, kuda su, prema Bibliji, plovili i sveci poput Luke i Pavla…

Zašto je od svih svetaca on postao zaštitnik pomoraca? Koliko je svetišta Nikoli na Jadranu, što mu pomorci ostavljaju kao darove, a čega su se u nevolji naobećavali? Kako su Nikolu prevarili, pa novac namijenjen njegovoj crkvi, utrošili na crkvu drugog sveca? Zašto su repove tuna nosili na Velebit? Jeste li znali je njegovo posljednje počivalište na obali Jadrana?

Sve su ovo pitanja na koja donosi odgovor gost prve emisije podcasta Morski TV, ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu, prof. Ljubomir Radić.

Sveti Nikola osim putnika, prema predaji, štiti putnike i djecu, a sigurno ste se pitali od kud čarapice na kaminu i kako je sveti Nikola “postao” djed Božićnjak? Tko ga je častio, a tko zeznuo?

Sve ovo doznajte u prvoj emisiji Morskog TV-a koju producira RTL televizija, a vodi Jurica Gašpar.