1 min. čitanja

Prva solarna staza na otoku smanjit će godišnju emisiju ugljičnog dioksida

Prva solarna staza na otoku smanjit će godišnju emisiju ugljičnog dioksida
Foto: Twitter

Kako smanjiti negativan utjecaj na okoliš? Između ostalog i pametnom gradnjom. Jedan takav projekt nedavno je završen na Malti, otočnoj državi u Sredozemnom moru, koja nastoji što više svoje infrastrukture prilagoditi samoodrživom modelu.

Prošli mjesec u malteškom gradiću Rabat u promet je puštena prva pješačka staza na Malti obložena solarnim panelima koji šetnici osiguravaju rasvjetu. Dizajneri tvrde da će se na ovaj način godišnja emisija ugljičnog dioksida u atmosferi smanjiti za 21 tonu.

Foto: Solarna šetnica na Malti/Twitter

U izgradnji šetnice korišteni su reciklirani materijali pa su klupe primjerice sastavljene od starih kamenih blokova. Ovaj projekt vrijedan 4 milijuna eura, koji uključuje i obnovu ceste, riješio je problem koji desetljećima muči stanovnike ovog malog malteškog grada s nešto više od 11 tisuća stanovnika.

Cesta Gheriexem, duž koje je napravljena solarna šetnica, godinama je propadala i ugrožavala statiku okolnih kuća. Njezina obnova bila je nužna pa su tamošnje vlasti odlučile osim jačanja konstrukcije, otići korak dalje i primijeniti ideju samoodrživosti na ovom infrastrukturnom projektu.

Rekonstrukcija ceste započela je u srpnju prošle godine, a početni dizajn morao je biti izmijenjen nakon što je tijekom iskopa pronađeno arheološko nalazište.

Cilj malteških vlasti je proširiti ovakve samoodržive projekte duž cijelog otoka.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.