Ptičja gripa potvrđena u tri županije, među njima i Splitsko-dalmatinska županija

Foto: Pixabay/Ilustracija

U Hrvatskoj su u nedjelju stupile na snagu stroge preventivne mjere zbog pojave visoko patogene influence ptica. Iz ministarstva poljoprivrede mole sve vlasnike peradi i ptica da se pridržavaju svih odredbi Naredbe kako bi se spriječila daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi kao i širenje ove bolesti i time smanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito.

U cijeloj Hrvatskoj, osim provedbe higijenskih i biosigurnosnih mjera, obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi. Peradi i pticama u zatočeništvu hrana i voda za piće mogu se davati isključivo u zatvorenom prostoru tako da je kontinuirano zaštićena od divljih ptica, a vanjski spremnici za vodu ne bi se smjeli koristiti.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Virus influence ptica, podtip H5N1, za sada je potvrđen samo na jednom gospodarstvu kod domaće peradi u Sisačko-moslavačkoj županiji, dok je u divljih ptica potvrđen (u crvenokljunih labuda i patke kreketaljke) na lokacijama u Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, zbog čega je određena i provedba biosigurnosnih mjera u lovu na pernatu divljač do strane lovaca.

Bolest je potvrđena i u drugim europskim zemljama, u populaciji divljih ptica i u domaće peradi, te je s obzirom na migracije divljih ptica velika vjerojatnost njenog daljnjeg širenja zbog čega su u Hrvatskoj uvedene ovakve mjere.

U svrhu ranog otkrivanja ptičje gripe, iznimno je važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu.

Više o uvedenim mjerama možete pročitati na službenoj web stranici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede: www.veterinarstvo.hr.

Uprava za veterinarstvo osigurala je 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu prijaviti svako povećano uginuće ili znakova bolesti u divljih ptica.

 

J.K.