SAD obilježava 80 godina napada na Pearl Harbor: “Posebnu zahvalnost dugujemo jednom Hrvatu”

Photo: Wikimedia Commons

Sjedinjene Američke Države obilježavaju 80. godišnjicu japanskog napada na američku pomorsku bazu u Pearl Harboru na Havajima.

Povjesničari danas tvrde da je napad 7. prosinca 1941. potresao zemlju koja je bila toliko usredotočena na Drugi svjetski rat u Europi da je izgubila iz vida prijetnju koju je predstavljao Japan. U napadu je ubijeno 2390 Amerikanaca, a Sjedinjene Države su sljedećeg dana objavile rat Japanu.

Američki predsjednik Joe Biden posjetio je rano jutros po istočnoameričkom vremenu spomen obilježje Drugoga svjetskog rata u Washingtonu i položio vijenac kako bi svečano obilježio ovu obljetnicu. Prva dama Jill Biden položila je buket na spomenik u New Jerseyju u čast svog oca Donalda Jacobsa, koji je služio kao signalist američke mornarice u Drugom svjetskom ratu, prenosi Reuters.

Na Havajima je u kišni ponedjeljak navečer u Pearl Harboru održana memorijalna ceremonija u čast 58 vojnika koji su poginuli na bojnom brodu USS Utah, prvom brodu koji je pogođen u napadu.

– Ujutro 7. prosinca 1941., u prvih nekoliko minuta napada na Pearl Harbor, Utah su pogodila dva torpeda, što je izazvalo ozbiljan prodor mora – rekao je zapovjednik američke mornarice Jason Adams.

Žrtvovao sebe da bi spasio druge

Brod Utah se naglo počeo prevrtati, a samo je hrabrost i požrtvovnost šefa stroja, časničkog namjesnika hrvatskog podrijetla, spriječila eksploziju i veće žrtve među posadom. Po cijenu vlastitog života Petar Herceg Tomić spasio je posadu broda od sigurne smrti, dok ga većina posade nije napustila.

– Zapovjednik Tomich ostao je u kotlovnici da spriječi eksploziju kotlova kako bi omogućio mornarima da napuste brod. Utah je potonuo pri čemu je u 12 minuta poginulo 58 ljudi  – rekao je Adams govoreći o Tomiću, kojeg Amerikanci drže nacionalnim herojem.

Sve to događalo se pod paljbom japanskih aviona. Brod se naginjao, i Tomić je tjerao posadu da ode. On je za to vrijeme kontrolirao pritisak u stroju da ne bi došlo do eksplozije, jer bi tada poginuli i oni koji su se spasili plivajući. Unatoč njegovim naporima Tomich i još 58 članova posade, od njih 1.001, ostali su zauvijek zarobljeni u brodu nedaleko od obale.

Petar Tomić Herceg rođen je u Prologu, u Hercegovini, selu sa 120 kuća, nedaleko Vrgorca 1893. godine. Zvao se Petar Herceg, s obiteljskim nadimkom Tonić, koje je poslije pretvorio u prezime Tomić. U Ameriku je stigao 1913. godine, i stupio je u vojsku. Nakon Prvoga svjetskog rata prešao je u mornaricu, gdje je bio glavni strojar na bojnom brodu Utah. Tako se i zatekao u Pearl Harbouru, kad je iznenadni napad japanskih snaga na glavnu bazu američke mornarice na Pacifiku, natjerao SAD na ulazak u Drugi svjetski rat na strani Saveznika.

Lice i naličje medalje časti Petru Tomiću, najvišeg američkog odlikovanja za hrabrost – Foto: Wikimedia

Datum koji će živjeti u američkoj sramoti

Američki predsjednik Franklin D. Roosevelt Tomića je posthumno odlikovao Medaljom časti američkoga Kongresa, najvišim američkim odlikovanjem za hrabrost, a ovaj dan u američkoj povijesti je nazvao “datumom koji će živjeti u sramoti”.

Mornarica je u Newportu na Rhode Islandu 1989. godine Pomorskoj akademiji izgradila muzej, školu i studentski dom, koje je nazvala Tomich Hall. Medalja je tamo bila izložena godinama.

Sjedinjene Države su pobijedile Japan u kolovozu 1945., nekoliko dana nakon što su iz zraka izbacili atomske bombe na gradove Hirošimu i Nagasaki te pritom pobili stotine tisuća civila.

Osamdeset godina kasnije ostaje sve manji broj preživjelih sudionika Drugog svjetskog rata.

Bivši republikanski američki senator Bob Dole, koji je prebolio teške borbene rane u Drugom svjetskom ratu, preminuo je u nedjelju u dobi od 98 godina. pročitaj više.

Bivši američki predsjednik George HW Bush, koji se pridružio američkoj mornarici nakon napada na Pearl Harbor, preminuo je 2018. u 84. godini.

Najstariji preživjeli američki veteran napada, Ray Chavez, također je preminuo 2018. u dobi od 106 godina, javljaju američki mediji.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Identificiran čak 80 godina nakon napada na Pearl Harbor