1 min. čitanja

Pogoršalo se stanje na plamtećem brodu kod Göteborga

Pogoršalo se stanje na plamtećem brodu kod Göteborga
Foto: Youtube / Screenshot

GÖTEBORG – Stanje na opožarenom bulk carrieru MV Almirante Storni na sidrištu kod Göteborga u Švedskoj pogoršalo se jer vatra i dalje guta teret drvene građe koju je prevozio ovaj brod.

Očekuje se da će požar na brodu Almirante Storni kod Švedske nastaviti još nekoliko dana. Vatrogasni napori da ugase požar su veliki – vatrogasci naime koriste dva velika broda švedske obalne straže zajedno s privatnim tegljačima koje je unajmio brodovlasnik. Iako vatra i dalje gori “nesmanjenom snagom”, gasitelji izvještavaju da je plamen zadržan na prednjem dijelu broda i ograničen na drvni teret, a ne i na sam brod.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=ui3Hxmnl15I&feature=emb_title

Švedske vlasti su u pomoć pozvale norvešku obalnu stražu.

– Prijenos topline u kombinaciji s pogoršanjem vremena sada je učinilo situaciju “zabrinjavajućom” – izvijestila je Obalna straža.

Požar se prati pomoću termovizijskih kamera iz policijskog helikoptera, a snimke su jučer pokazale da postoji mogućnost da se da se toplina “rasipa” i vatra počne širiti brodom.

– Rasipanje topline je ozbiljno. Riječ je o povećanom riziku od eskalacije i rizika za brod, koji u tankovima ima 600 tona goriva. Intenzivno radimo sa svima koji su uključeni kako bismo napredovali u ovoj situaciji – rekao je Jesper Bäckstedt, voditelj spašavanja u švedskoj obalnoj straži.

Požar je izbio među drvnom građom u teretnom prostoru u subotu i od tada neprestano gori dok brod ostaje na sidru kod otoka Vinga, u blizini Göteborga. Obalna straža sada razmatra plan da brod dovede u mirnije vode ili na obližnji vez kako bi nastavila gašenje požara.

Poledica je sada također problem usred pada temperatura i jakog vjetra koji se pojačao početkom tjedna.

Svih sedamnaest članova posade ostaje na brodu MV Almirante Storni čak i dok vatra gori u prednjem dijelu broda. Prema dosadašnjim izvještajima, brod je i dalje strukturno zdrav.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Treći dan traje borba vatrogasaca s požarom na teretnom brodu ispred Göteborga
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.