2 min. čitanja

SLUČAJ ULJANIK Riječki sud donio novu odluku – Kreće li suđenje u jednoj od najvećih afera u Hrvatskoj?

SLUČAJ ULJANIK Riječki sud donio novu odluku – Kreće li suđenje u jednoj od najvećih afera u Hrvatskoj?
Foto: Uljanik PR

PULA – Nova sjednica optužnog vijeća u aferi Uljanik na kojoj će se odlučivati o optužnici protiv 12 bivših menadžera iz afere Uljanik održat će se 11. siječnja 2022., potvrđeno je na Županijskom sudu u Rijeci, javlja Novi List.

Podsjetimo, u rujnu je, pola godine nakon što je optužno vijeće Županijskog suda vratilo optužnicu u slučaju Uljanik, Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci provelo zatražene dokazne radnje i ponovo podiglo optužnicu protiv dvanaestorice bivših čelnika Uljanika i pravne osobe Uljanik plovidbe iz Pule.

Sud je u doradi istrage, koncem veljače bio zatražio ispitivanje dvoje svjedoka čiji su raniji iskazi bili izdvojeni kao nezakoniti, kao i prevođenje dokumentacije na kojoj se, uz ostalo, temelji nalaz vještaka. Prvotni rok koji je tužiteljstvu određen bio je 1. lipnja, ali su zatražili produljenje roka za još tri mjeseca, što je optužno vijeće riječkog Županijskog suda prihvatilo.

Optužnica je, u odnosu na okrivljenike, činjenične i pravne opise kaznenih djela te zakonske kvalifikacije djela, identična optužnici koja je bila podignuta 24. ožujka 2020.

Tom se optužnicom prvookrivljenog bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića te još 11 bivših menadžera Uljanika i »3. maja« tereti za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, a jednog okrivljenika i zbog subvencijske prevare, a materijalnu štetu nastalu tim kaznenim djelima tužiteljstvo procjenjuje na oko 900 milijuna kuna.

Uz Brgića, na listi okrivljenika redom se nalaze bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, bivši član Uprave Uljanika Veljko Grbac, bivši predsjednici uprava Uljanik grupe Gianni Rossanda i Anton Brajković, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, bivši direktori »3. maja« Zdravko Pliško i Maksimilijan Percan, tadašnji direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor »3. maja« Domagoj Klarić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan.

Pulska brodarska tvrtka Uljanik plovidba koja je u međuvremenu promijenila ime u Alpha Adriatic, trinaestooptužena je na listi.
Uhićenja u aferi Uljanik počela su u ožujku 2019. godine, što znači da bi gotovo dvije godine nakon toga suđenje možda moglo uskoro početi.

Orjana Antešić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.