1 min. čitanja

Dubrovnik od takse za kruzere ove godine uprihodio 1,46 milijuna kuna

Dubrovnik od takse za kruzere ove godine uprihodio 1,46 milijuna kuna
Foto: GD

DUBROVNIK – S prvim danom 2021. godine Grad Dubrovnik započeo je s naplatom turističke pristojbe za brodove na kružnim putovanjima, kako je i najavljeno 2019. kada je upravo na prijedlog Grada Dubrovnika resorno Ministarstvo turizma uvelo takozvanu cruise taksu.

Ove je godine bilo ukupno 135 ticanja cruisera koji su imali preko 50 putnika na brodu i kao takvi su bili podložni plaćanju pristojbe. Tako sveukupni prihod turističke pristojbe koju plaćaju brodovi na međunarodnim kružnim putovanjima za 2021. godinu iznosi 1.463.000 kn, od čega 85% – 1.243.550 kuna pripada Gradu Dubrovniku, a 15% – 219.450 kuna pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Riječ je o namjenskim sredstvima koja bi se ulagala u prometnu infrastrukturu za podizanje standarda destinacije.

Na nedavnom sastanku s predstavnicima CLIA-e, krovne organizacije cruise kompanija, dubrovački gradonačelnik Mato Franković izvijestio ih je o nastavku naplate cruise takse i u idućoj godini, kod čega će Grad Dubrovnik, kao i ove godine, iskazati fleksibilnost u odnosu na kapacitete kojima brodovi budu plovili.

Naime, zbog činjenice kako su zbog posebnih sigurnosnih protokola, uvjetovanih pandemijom COVID-a, brodovi na kružnim putovanjima plovili uglavnom tek s polovicom kapaciteta, Ministarstvo turizma i sporta je dalo mišljenje da se, dok traju te okolnosti, kapacitet putnika po brodu tumači po stvarnom broju putnika na brodu koji pristaje u luku, a ne kao ukupan kapacitet broda.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.