VIDEO Počela sezona spašavanja ribarskih brodova zbog opasnog vremena

Foto: Pexels/Ilustracija

Sezona lova na rakove u američkoj saveznoj državi Washington ove je godine nakon dugo vremena počela na vrijeme. No borba za najvrijedniji ulov na sjeverozapadnoj obali SAD-a pretvara se u sezonu opasnog življenja. Razlog su loši vremenski uvjeti zbog kojih je američka obalna straža već u prvom tjednu otvorenog lova na rakove intervenirala čak 10 puta. 

Američka obalna straža spasila je više posada komercijalnih ribarskih brodova koji su zbog želje za dobrom zaradom precijenili sebe, a podcijenili snagu prirode. Intervenirali su duž cijele sjeverozapadne obale SAD-a – od Grays Harbora, Cape Disappointmenta, Coos Baya do Chetco Rivera.

Najveća prijetnja plovilima je tzv. bar crossing, odnosno mjesto sudara morskih struja, lomećih valova, jakih vjetrova i riječnih struja koji kod neiskusnih kormilara može izazvati niz problema. Kako bi smanjili broj intervencija na tim opasnim prijelazima, Američka obalna straža osigurala je ribarskim brodovima pratnju.

Početak sezone lova na rakove poklopio se s lošim vremenskih uvjeta na sjeverozapadnoj obali SAD-a što je stvorilo brojne probleme plovilima pa je obalna straža objavila upute za sigurnu plovidbu, a koje uključuju zatvaranje otvora na brodu, pričvršćivanje labave opreme i obavezno nošenje prsluka za spašavanje tijekom boravka na palubi.

Kako izgleda bar crossing i spašavanje unesrećenih plovila pogledajte u nastavku.