2 min. čitanja

Brodovi NATO-a izgubili vrlo povjerljive podatke

Brodovi NATO-a izgubili vrlo povjerljive podatke
Foto: Wikimedia

Dva kanadska vojna broda izgubila su uređaje za pohranu podataka koji sadrže strogo povjerljive informacije, uključujući podatke o elektroničkom ratovanju, tijekom posljednje dvije godine, otkrila je istraga CBC-a.

Pozivajući se na interne sigurnosne procjene, kanadska javna televizija izvijestila je u četvrtak da su USB stickovi, DVD-ovi i rezervni tvrdi disk nestali iz plovila, unatoč pooštravanju sigurnosnih mjera nakon špijunskog skandala visokog profila prije gotovo deset godina.

Prvi incident dogodio se u kolovozu 2020., a uključivao je podatke o HMCS Frederictonu. Ta je fregata navodno raspoređena kao potpora NATO-ovoj operaciji Reassurance u istočnoj Europi (na gornjoj fotografiji snimljena je u Jadranu tijekom NATO vježbe 2015. godine).

Prema CBC-u, pretrage za dva nestala DVD-a koji su sadržavali vrlo “osjetljive” informacije nisu bile uspješne. Podaci uključuju odašiljače i detektore za prijetnje, koji su elektronički uređaji koje brodski sustavi koriste za identifikaciju i pomoć u suzbijanju dolaznih projektila.

Interna istraga zaključila je da gubitak podataka može ozbiljno utjecati na nacionalni interes, izvijestio je CBC.

Ranije ove godine otkriveno je da je izgubljen tvrdi disk koji se koristio za pohranjivanje tajnih visokofrekventnih poruka tijekom NATO operacija nakon rutinske sigurnosne revizije HMCS Montreala. Kanadsko ministarstvo nacionalne obrane potvrdilo je proboj tijekom kojeg je primjećeno da su tijekom incidenta iz sigurnosnog sefa fregate nestala i dva USB sticka.

Ministarstvo je tvrdilo da su kasnije USB-ovi vraćeni – od kojih je jedan sadržavao tehničke priručnike o nespecificiranom sustavu oružja. No, navode i da su priručnici stari.

Materijali su nestali prije više od šest tjedana, što je potaknulo istragu vojne policije. No, neimenovani izvor iz kanadskog ministarstva je rekao za CBC u utorak da je tvrdi disk nedavno pronađen u sigurnoj radio sobi za hitne slučajeve na brodu. Napominju i da nije bilo objašnjenja kako se to pojavilo na tako “očiglednom mjestu”.

Iako je propust pripisan lošoj administraciji, načelnik kanadskih oružanih snaga general Wayne Eyre rekao je za CBC News u nedavnom intervjuu da su zabrinuti zbog oba incidenta i da vojska mora postati “mnogo više svjesna sigurnosti”

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Nepoznati počinitelj provalio u vojni brod i ukrao osobne stvari
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.