Foto: Josip Ćuća-Žentil / DHMZ / Screenshot

Orkanska bura puše na sjevernom Jadranu, zbog čega je Državni hidrometeorološki zavod u sustavu meteoalarma izdao najveće, crveno upozorenje za Istru, Kvarner i sjevernu Dalmaciju. U prekidu su pojedine trajektne, katamaranske i brodske linije, a zbog snijega u gorskim područjima u kombinaciji s jakim vjetrom, zatvoreni su i brojni cestovni pravci. 

DHMZ je izdao upozorenje za pomorce:

Mjestimični udari bure 35-60, u Velebitskom kanalu do 90 čvorova. Na južnom i dijelu srednjeg Jadrana još u početku udari juga 35-40 čvorova. More ponegdje 5. Mjestimice nevere.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su:

  • trajektne linije: 632 Drvenik-Sučuraj, 338 Lopar-Valbiska, Stinica-Mišnjak, 335 Prizna-Žigljen;
  • katamaranske linije: 9309 Novalja-Rab-Rijeka, 9308 Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Korčula-Hvar-Split, 9808 Ubli-Korčula-Dubrovnik, 9604 Ubli-Vela Luka-Hvar-Split;
  • brodska linija: 807 Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, 310 Mali Lošinj-Unije-Susak.

Za kamione nema slobodnih pravaca prema Dalmaciji i obratno

Hrvatski autoklub savjetuje vozačima da na put ne kreću bez propisne zimske opreme. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjsti prema Dalmaciji i obrnuto. Iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri slobodan je pravac autocestom A6 do Delnica i dalje starom cestom kroz Gorski kotar (DC3) do Kikovice i obrnuto.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su: A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za osobna vozila i ostale ostale skupine vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je državnim cestama DC27 i DC50 preko Gračaca i Obrovca uz obveznu zimsku opremu); Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene i Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom DC3); Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Na autocesti A7 Draga-Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle, a na lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica i Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Na Krčkom mostu (DC102) zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom).

Zbog očevida prometne nesreće na državnoj cesti DC1 prije Tunela “Orgus” kod Splita u smjeru Dugopolja vozi se usporeno uz privremenu prometnu signalizaciju.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna je zimska oprema na pojedinim cestama u Lici i Zadarskoj županiji.

D.G.