2 min. čitanja

Utrošio pet mjeseci za izradu poznatog dubrovačkog broda od lego kockica

Utrošio pet mjeseci za izradu poznatog dubrovačkog broda od lego kockica
Foto: Toni Kursar

Kao poklon svom devetogodišnjem nećaku za Božić, 37 -godišnji poduzetnik iz Dubrovnika Marin Njirić napravio je poznati dubrovački brod „Skala” i to od legića. Za „Skalu” Njiriću je trebalo oko 1600 Lego kocki i gotovo pet mjeseci priprema i slaganja. „Skala” i „Zrinski” dva su najpoznatija broda Rezervata Lokrum i već 50 godina oba povezuju Porat i Portoč.

– Najprije sam skoro tri mjeseca na računalu u 3D formatu dizajnirao više verzija dok nisam došao do one kojom sam bio zadovoljan. Radio sam u programu Studio tvrtke Lego, koji omogućava digitalno igranje s legićima, dostupnim u svim mogućim veličinama i oblicima. Prema virtualno složenoj „Skali”, naručio sam kockice s web stranica s kojih se one refuzo naručivaju i počeo slagati brod. Uz dodatne narudžbe legića to slaganje je trajalo dva mjeseca. Nekidan sam završio i zadovoljan sam, a što je još važnije zadovoljan je i moj neput, koji također voli legiće i 3D modeliranje – ispričao je za Dubrovnikpress Marin Njirić.

Foto: Toni Kursar

Ističući kako od djetinjstva slaže legiće, Njirić je rekao kako je svom neputu želio pokloniti neku „cool“ lego igračku koju nitko nema.

– Odlučio sam da to bude upravo „Skala”, koja mi je ljepša od „Zrinskog”. Skala je „cool“ i svi Dubrovčani je vole, a i prepoznatljiv je simbol našeg grada – rekao je Marin Njirić, inače inženjer strojarstva.

Foto: Toni Kursar

Na proljeće bi, planira, trebao pokrenuti i edukacijski tečaj slaganja legića na računalima, uglavnom za djecu. Smatra da je 3D modeliranje na računalu naprednije nego „uživo“, jer otvara i pokreće kreativnu maštu djece pri slaganju, ne postoje ograničenja u broju i vrsti kockica jer su sve dostupne.

Kate Šutalo Cvjetković

PROČITAJTE JOŠ:

Mladi Šibenčanin izradio legendarni Tijat od lego kockica
VIDEO Spašavaju koraljni greben uz pomoć LEGO kockica
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.