2 min. čitanja

ZADARSKI BARKAJOLI Tradicija stara koliko i grad Zadar

ZADARSKI BARKAJOLI Tradicija stara koliko i grad Zadar
Foto: Boris Kačan

ZADAR – Zadarski su barkajoli jedinstveni na Jadranu. Već stoljećima povezuju Brodaricu sa starom gradskom jezgrom (Poluotokom) pa su postali i simbol Zadra.

O njima je snimljen film (Tanja Kanceljak), nalaze se u pokojoj knjizi, a barkajolima se hvali i Turistička zajednica grada Zadra koja navodi da ova tradicija, prema nekim smionim istraživačima, seže gotovo 3.000 godina u prošlost, piše eZadar.

Foto: Boris Kačan

Većina se pak slaže da barkajoli plove od 14. stoljeća – zadarska komuna davala im je pravo da za određenu naknadu svojim barkama prevoze ljude ili teret u gradskoj luci. Značajnu ulogu imali su u vremenu opsade Turaka, pa tako Želimir Maštrović u “Zadarskoj Brodarici” piše:

Komunikacija između Grada i Brodarice bila je svakodnevna i intenzivna, a da na Brodarici nije bilo niti jedne kuće, niti je itko tamo noćio. Turci iz Vrane i drugih okupiranih mjesta stalno su se, u razdoblju skoro petsto godina, kretali oko Zadra kao mačak oko vruće kaše ne bi li ga zaskočili i okupirali […] Prestankom opsade od strane Otomanske vojske, građani Zadra su 1878. odlučili srušiti gradske bedeme prema zadarskom kanalu i otvoriti Grad zraku, vjetru i ljudima. I kad su niknule ladanjske kućice i vile na Brodarici te prva tvornica svijeća na Voštarnici i nedugo zatim likera na Brodarici, naši barkajoli počeli su igrati još veću ulogu u povezivanju dviju obala Grada, prevozeći stotine radnika i đaka u oba smjera.” (Maštrović i Seferović, 2018:85)

Foto: Boris Kačan

Ova tradicija već se stoljećima prenosi s koljena na koljeno u nekoliko obitelji, a uspjela se održati unatoč izazovima modernog doba.

Tako i danas barkajoli uštede vrijeme pokojem studentu, radniku, domaćicama koje se vraćaju kući s vrećicama spize, a ljeti najčešće turistima kojima je ova vožnja prije svega atrakcija.

Foto: Boris Kačan

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.