2 min. čitanja

VIDEO Nedostaje li vam? Omiljeni brod Marko Polo je u riječkoj luci, razgledajmo ga zajedno!

VIDEO Nedostaje li vam? Omiljeni brod Marko Polo je u riječkoj luci, razgledajmo ga zajedno!
Foto: Roberta F. / Wikimedia

RIJEKA – Izgrađen u brodogradilištu Societe Nouvelle des Ateliers et Chantiers du Havre u francuskom Le Havreu, trajekt kojeg poznajemo kao Marko Polo, prvi put je zaplovio 1973. godine pod imenom Peter Wessel za norvešku tvrtku A/S Lavrik-Fredrikshavnferjen Larvik. Jedanaest godina kasnije zaplovio je za tvrtku s Bahamskog otočja, da bi 1986. opet plovio pod nordijskim nebom, ali ovaj put švedskom kompanijom. Jadrolinijini skauti uočili su ga 1988. godine, kad pod današnjim imenom plovi za hrvatskog brodara Jadroliniju.

Trajekt Marko Polo uplovio je u svoju matičnu luku Rijeka prije dva tjedna. Tu i ostaje do utorka odnosno do remonta na koji ide u lošinjski škver – nakon odlično odrađene ljetne sezone, prenosi RIportal. Obišla ga je ekipa Kanala Ri.

– Brod je održavao redovnu liniju Split – Anona, s time da je u špici sezone – dakle od kraja 7. do početka 9. mjeseca – u to bila uključena i luka u Starigradu na Hvaru – kaže Sandro Rundić, zapovjednik broda Marko Polo.

Brod može primiti 1082 putnika. U sezoni su to većinom stranci.

– Do početka 8. mjeseca kada većinom idu Talijani, a tijekom 6. i 7. mjeseca bude Francuza, Nizozemaca koji putuju po talijanskoj obali pa se onda prebacuju brodom na hrvatsku obalu da bi došli i kod nas – otkriva Rundić.

Ovaj 128 metara brod ima 153 kabine odnosno ukupno 551 krevet. Osim za prijevoz putnika, ovo je ljeto poslužio i kao scena za snimanje serije.

– Znači brod je isplovio iz luke iz Ancona ispred luke i snimale su se scene kako putnica skače u more da je se spašava i tako… – prisjeća se zapovjednik Marka Pola.

Na Jadrolinijinom Marko Polu, ovisno o godišnjem dobu, prosječno plovi 50-60 članova posade, kaže barba koji već 8 godina zapovijeda ovim brodom.

– Od posade su svi hrvatski državljani, ima nas iz svih dijelova Hrvatske – iz Dalmacije, Primorja, iz Slavonije… čak iz Zagreba. Ima nas odasvud! – kaže Rundić.

Da pomorska zanimanja nisu rezervirana samo za muškarce, dokaz su i dvije časnice na brodu. Jedna od njih je Splićanka Antonela Kardum.

– Moj posao je planiranje putovanja, održavanje i ažuriranje pomorskih karata, papirnatih i elektroničkih, vođenje navigacije – od ponoći do 4 ili od podne do 4 – kaže Antonela Kardum, 2. časnica palube na brodu Marko Polo.

Osim ovih poslova Antonela se brine i o nekim održavanjima na brodu.

– Vođenje brodske ljekarne, protupožarna zaštita, aparati za disanje i tako… – otkriva Kardum.

Dok je vezan u svojoj matičnoj luci, Riječani rado vole zaviriti na brod.

– I neki dan smo, baš na blagdan svetog Nikole. Došao je jedan dječak s mamom i sreli smo ih ispred broda, došli su samo gledati izvana i onda smo ih mi pozvali gore i on nam je donio poklon za svetoga Nikolu. Super je ‘skinuo’ brod, bio je oduševljen i sve smo mu tu po brodu pokazali. I rekao je da će i on jednoga dana zaploviti ovdje kod nas – otkriva 2. časnica palube Antonela.

Antonela je sa poslom ali i sa kolegama prezadovoljna. Svim djevojkama koje bi se željele okušati u do sada tipično muškom zanimanju, poručuje:

– Ja bi im svima poručila da dođu, dakle žena na brod može, da, može – nije nesrića, dokazale smo već tri godine nismo napravile nikakav problem, nismo se nikad nasukali nedaj bože i tako da , bit će dobro – dodaje časnica.

Neka tako i ostane, a mi poželimo ovim ljudima i brodu dugu plovidbu i mirno more, donosi Kanal Ri.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.